Balı ılık suyla içmek mucizevi etkiler yaratır. İster kilo vermek, ister pürüzsüz ve parlak bir cilde sahip olmak, ister bağışıklık sisteminizi güçlendirmek olsun, uzun vadede sağlığınız için iyi olan pek çok faydayı beraberinde getirir. Bu yazımızda ballı ılık su içmenin bize ne kadar faydalı olduğunu ve olası yan etkilerini daha derinlemesine anlıyoruz. Peki ballı ılık su neye iyi gelir?

Balın Faydaları Nelerdir?

Balın sağlığınız için çeşitli faydaları vardır. Yara ve yanık tedavisinde kullanılır. Doğal antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olup vücudunuzun yaşadığı sürekli stresi azaltmaya yardımcı olabilir, sizi günlük yaşamda sağlıklı tutar ve vücudunuza dikkat edilmesi gereken diğer alanları iyileştirmeye odaklanmak için daha fazla zaman tanır.

Balın faydaları şunlardır:

Bal, topikal olarak uygulandığında güçlü iyileştirici özellikler sergiler ve ciltteki yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırabilir. Bu aktiviteler esas olarak balın antimikrobiyal, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Diyabetik ayak ülserlerinin tedavisinde kullanılabilir. Ayak ülserleri, diyabetle ortaya çıkan yaygın komplikasyonlardan biri olan açık yaralardır ve bal bunların iyileşmesine yardımcı olabilir. Balın topikal uygulaması da sivilcelere yardımcı olabilir.

Ballı Ilık Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

1. Bal Antimikrobiyaldir

Balın antibakteriyel özelliği vücudu bulaşıcı hastalıklardan (sepsis) koruyabilir.

2. Öksürüğe Yardımcı Olabilir

Ballı ılık suyun çocuklar için birçok faydası vardır. Bal, çocuklarda öksürüğün sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Bir yaşından büyük çocuklara 2,5 ml dozda verilebilir. Ancak botulizm riski nedeniyle bir yaşın altındaki çocuğa verilmemelidir.

3. Uyku Kalitesini Artırabilir

Bal ayrıca öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda uyku kalitesini de artırabilir.

4. Bal Sindirimi Desteklemeye Yardımcı Olabilir

Bağırsak bakterileri üzerinde olumlu etki göstererek sindirim sisteminizi sağlıklı ve dengeli tutmanıza yardımcı olur. Bal ayrıca işlenmiş şekerin yerine kullanıldığında genotoksik ve mikotoksinlerin zararlı etkilerini de engelleyebilir.

5. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Şekeri bal ile değiştirmek uzun vadede kilo kaybına yardımcı olabilir.

6. Akşamdan Kalmadan Kurtulmayı Sağlayabilir

Bilimsel çalışmalar balın sarhoş farelerde kandaki alkol konsantrasyonunu azaltabildiğini göstermektedir. Akşamdan kalma semptomlarını hafifletmek için balı yarım bardak portakal suyu ve yoğurtla karıştırın.

Balın Ilık Suyla İçilmesinin Yan Etkileri Var Mı?

Bal, çoğu zaman yutulması tamamen güvenli olan doğal bir tatlandırıcıdır. Ancak işlenmiş şekere daha iyi bir alternatif olsa da, şeker hastasıysanız veya sivilceye yatkın bir cildiniz varsa, balı ölçülü olarak tüketmeniz gerekir. Botulizm riskini arttırdığı için bir yaşın altındaki çocuklara bal verilmemelidir.