Gün içinde enerji seviyeniz bir anda düşebilir. Bu durumda yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeniz gerekir. İşte, enerjinizi düşüren 7 besin!

Gün içinde enerjiniz yükselip düşebilir. Bu doğal süreci çeşitli faktörler etkileyebilir. Uyku, stres, fiziksel aktivite yetersizliği ve yediğiniz içtiğiniz şeyler enerjinizi direkt olarak etkiler. Bazı yiyecekler enerjiyi artırırken, bazıları da düşürür. Enerjiyi tüketen yiyecek ve içecekler hangileridir?

ENERJİYİ DÜŞÜREN YİYECEK VE İÇECEKLER

1. Beyaz Ekmek, Makarna ve Pirinç

Tahıllar, vücuda iyi bir enerji kaynağı sağlayan karbonhidratlar açısından zengindir. Bununla birlikte, beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, enerji seviyeleriniz söz konusu olduğunda aslında yarardan çok zarara neden olabilir.

2. Kahvaltılık Tahıllar, Yoğurtlar ve İlave Şekerli Diğer Gıdalar

Piyasadaki birçok gıda, çok sık tüketildiğinde enerji seviyenizi olumsuz yönde etkileyebilecek ilave şekerlerle yüklüdür. Kahvaltılık gevrekler aslında enerji tüketen ve çoğu zaman yarardan çok zararı olan besinlerdir.

3. Alkol

Alkol rahatlatıcı etkisi ile bilinir. Buna karşın enerjiyi tüketen şeylerin başında gelir.

4. Kahve

Ölçülü tüketildiğinde kahve, olumlu fiziksel ve zihinsel etkilere sahip olabilir. Beyinsel gelişime katkı sağlayan kafein, aşırıya kaçıldığında ise enerjiyi düşürür. Kafein birçok kişiyi yorgun ve halsiz hissettirir.

5. Enerji İçecekleri

Enerji içeceklerinin size kısa süreli enerji artışı sağlayabileceği inkar edilemez. Kısa süreliğine enerji ve uyanıklık verseler de, formülündeki uyarıcı bileşenlerde şeker ve kafein bulunur. Ve bu da yoğun tüketildiğinde bitkin hissetmenizi sağlar.

6. Kızarmış Gıdalar ve Fast Foodlar

Kızarmış ve fast food yiyecekler de enerjinizi tüketebilir. Bunun nedeni, genellikle yağ bakımından yüksek ve lif bakımından düşük olmalarıdır; bu, sindiriminizi yavaşlatabilecek iki faktördür.

7. Düşük Kalorili Gıdalar

Atıştırma zamanı geldiğinde, bazı insanlar daha sağlıklı bir seçim olduklarına inanarak en sevdikleri yiyeceklerin düşük kalorili versiyonlarını tercih ederler. Bununla birlikte, bu gıdalardan çok fazla diyetinize dahil etmek, gün boyunca yetersiz miktarda kalori almanıza neden olabilir ve bu da enerji seviyenizi ciddi şekilde azaltabilir.

Kalori, bir gıdanın sindirildiğinde vücudunuza ne kadar enerji sağlayacağını tahmin etmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Vücudunuz nefes alma, düşünme ve kalp atışı gibi temel işlevleri sürdürmek için kalori kullanır.