Dollvet Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Göncü: “İlaçta net ihracatçı olabiliriz”

Son dönemde stratejik önemi vurgulanan ilaç sektörü, dünyada en yüksek katma değer sağlayan sektörler arasında yer alıyor. Demografik değişimler ve hastalıkların da etkisiyle hızlı bir büyüme yaşanan bu alan, dünyada üçüncü büyük sektör konumunda bulunuyor.

International Trade Center verilerine göre, dünya ilaç ithalatı, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 694,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye 5,5 milyar dolar ithalat yaparken, 1,9 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Şanlıurfa’daki tesislerinde, yerli Kovid-19 aşımız Turkovac’ın seri üretimini gerçekleştiren Dollvet Biyoteknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Gön’ye göre, doğru bir planlama ile Türkiye ilaç sektöründe net ihracatçı haline gelebilir. Bunun için yapılması gereken ise üniversiteler ile özel sektörün eş güdüm içinde çalışmasını sağlamak. Hatta daha da ileri giderek her yıl milyarlarca dolarlık ilaç almak yerine, bu alandaki en saygın uluslararası bilim insanlarının ülkemizde çalışacağı maddi ve fiziki ortamı yaratmak. Göncü, bunun başarılması halinde Türkiye’nin yakın bir gelecekte ilaçta net ihracatçı ülkeler arasına girebileceğini, yıllık 700 milyar dolara yaklaşan küresel ticaretten daha büyük pay alabileceğini vurguladı.

Editör: Kadir FIRAT