Grip aşısının yan etkileri özellikle kış döneminde aşı yaptıracak kişiler tarafından merak ediliyor. İşte, bilmeniz gereken 10 yan etkisi!

Yaygın olarak grip olarak adlandırılan grip, influenza virüslerinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bazı durumlarda grip hastaneye yatışa ve daha da kötüsü ölüme yol açabilir. Kendinizi korumanın en iyi yolu aşı olmaktır. Bu ne kadar önemli olsa da, potansiyel grip aşısının yan etkileri hakkında endişelenmek tamamen mantıklıdır.

İşte, grip aşısının bilmeniz gereken 10 yan etkisi:

1. Omuz ağrısı

Grip aşısını kas içi enjeksiyon olarak alırsanız üst kolunuzda yüzde 10 ila 64 oranında kas ağrısı yaşama şansınız vardır. Bunun nedeni, iğnenin doğrudan kasa enjekte edilmesi, hücrelerde mikroskobik hasara yol açması ve iltihaplı bir bağışıklık sistemi tepkisine neden olacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. Ağrının geçmesini beklerken bir ağrı kesici alabilirsiniz.

2. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık veya şişlik

İğnenin vurulduğu yerdeki bu kızarıklık ve şişlik, genellikle yalnızca birkaç gün süren yaygın bir yan etkidir. Herhangi bir kızarıklığı veya şişmeyi azaltmak için topikal kremler kullanabilirsiniz.

3. Vücut ağrıları

Uzmanlar, herhangi bir aşının bağışıklık sistemini harekete geçirme şekli nedeniyle vücut ağrılarına neden olabileceğini söylüyor. Kolunuz dışındaki yerlerde ağrı hissediyorsanız, genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bol su içmek ve ağrı kesici alarak 2 haftalık bu dönemi atlatmak mümkündür.

4. Enjeksiyon yerinde kaşıntı veya tüm vücutta kızarıklık

Bu, alerjik bir reaksiyona işaret eder, ancak grip aşısına alerjik reaksiyon gösterilmesi çok nadirdir. Çırpılmış yumurta yiyebiliyorsanız, grip aşısı ile ilgili bir sorun yaşamayacaksınız. Enjeksiyon bölgesinde şiddetli kaşıntı, vücudunuzun her yerinde kızarıklık veya anafilaktik şok belirtileri yaşarsanız, derhal tıbbi yardım alın.

5. Ateş

Aşı nedeniyle muhtemelen ateşlenmezsiniz. Ateşiniz çıkarsa muhtemelen başka bir hastalıktan çıkar. Ateş düşürücü içebilir, soğuk sıvılar tüketebilirsiniz.

6. Baş dönmesi veya bayılma

Aşı korkusundan dolayı baş dönmesi ve bayılma görülebilir, fakat grip aşısının yan etkileri arasında böyle bir risk yoktur. Aşıdan sonra bir süre oturun ve yavaşça kalkın.

7. Baş ağrısı

Aşıya karşı bağışıklık reaksiyonunun sadece bir parçası olabilen baş ağrısı genellikle hızlı bir şekilde geçer. Bol miktarda sıvı için ve baş ağrınız geçene kadar biraz dinlenin.

8. Mide bulantısı

Grip aşısının yan etkileri arasında mide bulantısı da vardır, fakat genellikle aşı korkusundan kaynaklanır. Mide ve bağırsak hareketliliği de görülür. Midenizi yatıştırmak için B6 takviyeleri ve zencefil kullanabilir ve hafif beslenebilirsiniz.

9. Guillain-Barre sendromu

Guillain-Barre sendromu (GBS), aşılardan viral enfeksiyonlara kadar çok çeşitli şeyler tarafından tetiklenen bir otoimmün bozukluktur. Aşıdan sonra kas zayıflığı, uyuşma, yürüme güçlüğü veya garip yürüyüş ve hatta felç gibi semptomlara neden olduğu bilinir.

10. Şiddetli alerjik reaksiyon

Uzmanlar, herhangi bir ilaç veya aşının, yaşamı tehdit eden ciddi reaksiyonlar da dahil olmak üzere yan etki potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Şiddetli alerjik reaksiyonlar tipik olarak aşıyı aldıktan sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Bunlar arasında kurdeşen, hırıltı, nefes darlığı, hızlı kalp atışı ve baş dönmesi sayılabilir.

Editör: Didem Bektaş