Euro tahminleri konusuna değinmeden önce döviz ve kurdan, Euro kavramından bahsetmekte fayda var. Euro, finansal piyasalar bağlamında değerlendirildiğinde ABD Dolarından sonra en yüksek işlem hacmine sahip para birimi olarak tanımlanabilir. Ayrıca ABD doları karşısında değerlenen EUR/USD kuru, finansal piyasalarda en çok işlem gören döviz çiftlerinden biridir.

Euro fiyatı genel olarak Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomilerindeki değişikliklerden etkilenmektedir. Güçlü üyeler tarafından desteklenen para birimi, ülkeler ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldıkça değer kaybediyor. Bu nedenle ABD dolarının hakimiyetini ortadan kaldıramadı. Euro'ya yatırım yapanlar tarafından; Avrupa Merkez Bankası'nın izlediği para politikaları ile Almanya ve Fransa gibi hâkim ülkelerin ekonomik durumları yakından takip edilmelidir. Aynı zamanda dolar ve İngiliz sterlini kurundaki gelişmeler Euro yatırımcıları aralığında izlenmeli.

2015 yılında adından söz ettiren Brexit ile birlikte Euro da adından sıkça söz ettirilmeye başlandı. 2016 yılında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışının tamamlandığı 2016 yılında Euro üzerinde sert rüzgarlar esti. ABD dolarının Euro karşısındaki değerini temsil eden EUR/USD kuru, finans piyasalarında en çok işlem gören parite olma özelliği taşımaktadır.

Bazen belirli bir dönemde bir para birimine olan arz veya talep azalabilir veya artabilir. Döviz kuru genellikle o ülkenin döviz miktarına bağlı olarak değişir. Diğer bir deyişle, döviz arzındaki azalma döviz kurunu düşürürken, döviz talebindeki artış döviz kurunu artırmaktadır.

Döviz Kuru İşlemleri

Döviz kuru işlemleri iki çeşittir. Birincisi satın almak ikincisi ise satmaktır. Teklif oranı, para biriminin satın alınmasına uygulanan fiyattır. Yani banka, broker, döviz bürosu gibi yerlerden Türk Lirası, Amerikan Doları, Pound veya Euro gibi başka bir ülkenin para birimini cari kur üzerinden satın alabilirsiniz. Satışlarda ise tam tersi oluyor; bu, herhangi bir ülkenin para birimini geçerli döviz kuru üzerinden bankalara, aracılara veya döviz bürolarına satabileceğiniz anlamına gelir. Satış kuru, döviz alış ve satışlarında uygulanan fiyattır. Euro tahminleri de tamamen bu bahsedilenler kapsamında gerçekleştirilir.

Döviz Kurunda Dalgalanmalar

Geçen cuma günü piyasanın kapanmasının ardından BDDK, "Döviz varlığı 15 milyon lirayı geçmeyen şirketlere, yabancı para varlıkları 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla kredi verilmesine" karar verdi. Ancak döviz kuru yeni haftada Türk lirası karşısında değer kazanmaya devam etti. Piyasada geri çekilme durumu yaşanmadı.

Euro yeni haftaya kazançlarla başlıyor. EUR/TRY haftanın ilk gününde haftaya yükselişle başladı ve 17 liranın üzerine çıktı. Yaşanan yükselişte EUR/USD paritesindeki yükseliş rol oynarken, euro 2022'de ilk kez 17 lira seviyesini kırmış oldu.

EURTRY paritesi, kısa vadede sınırlı yukarı yönlü fiyatlama kaydederek haftaya 17.4637 seviyesinde başlaması analizeine hazırlık olarak, 17.5190 seviyesine yakın parasal işlemler gerçekleştirildi. EURTRY paritesinin kısa vadeli fiyatlamalarını teknik olarak değerlendirdiğimizde şu anda 21 ve 50 dönem üstel hareketli ortalamalarla desteklenen 17.7000 – 17.8200 bölgesini takip ediyoruz. Kısa vadede fiyat 17.7000 – 17.8200 bölgesinin altına düştüğü sürece beklentilerimiz olumsuz. Düşüş devam ederse 17.4600 ve 17.3500 seviyeleri ortaya çıkabilir. Bu aşamada, 233 dönemlik endeks hareketli ortalama ile desteklenen 17.4600 seviyesindeki tavrı izleyebilir ve düşüş beklentilerini koruyabilir.  Başka bir senaryoda, olumlu beklentileri pekiştirmek için 17.7000 – 17.8200 alanının üzerinde kalıcı fiyatlandırma gerekebilir.

Uzun vadede Euro ne olur sorusuna gelince ise, 2024 yılı sonuna kadar Euronun 18-19 bantlarında seyredeceği, daha fazla artış gözlemlenmeyeceği tahmin edilmektedir.

Döviz Kurları Neden Değişiklik Gösterir?

Para çizelgelerinin sürekli dalgalanmasında ülkelerin ekonomik koşullarındaki değişiklikler, alınan ekonomik kararlar ve bunların piyasaya etkisi buna neden olan faktörlerden bazılarıdır. Bu nedenle döviz fiyatları günlük, aylık ve yıllık olarak değişmektedir. Kapalıçarşı döviz bürolarında ve diğer döviz bürolarında döviz kurları değişiklik gösterebilir. Bankaların ve merkez bankalarının döviz kurları değişebilir. Döviz alış ve satış fiyatları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.

Döviz kurları birçok nedenden dolayı değişmektedir. Ödemeler dengesi bunlardan biridir. Aktif bir döviz kuru politikası benimsenerek ödemeler dengesi ortadan kaldırılabilir. Dövizdeki dalgalanmalar arz ve talep dengesinde değişikliklere yol açar. Arz ve talep farklılıkları alacak ve alacak hesaplarını da etkiler ve döviz kuru değişimlerinde en önemli faktörlerden biri fonlamadır. Uzun vadede Euro ne olur, dolar ne kadar yükselir gibi sorular da bu kapsamda değerlendirmeye alınır.

Editör: TE Bilişim