Sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun bazı besin değerlerine ihtiyacı vardır. Sabah zinde uyanmak, sağlıklı bir vücut ve denge için bu besin değerlerinden protein çok önemlidir. Dengeli beslenmek için yediğiniz besinlerin değerlerini de bilmek çok önemlidir.

Fit bir yaşam için yediklerinizi belirli bir düzene koymanız önemlidir. Kas gelişimi için en önemli olan ise proteindir.

Peki protein nedir?

Protein aminoasit zincirlerinden oluşan kompleks bir molekül grubu olarak tanımlanıyor. En basit bakterilerden en karmaşık yaşam formlarına kadar canlı organizmaların tümünde bulunan bu temel yapıtaşı, normal bir insan vücudunun yaklaşık %16’sını oluşturuyor. İsmini Yunancada birincil ve üstün anlamlarına gelen “proteios” kelimesinden alan bu kompleks molekül, vücut fonksiyonlarının birçoğu için kritik önem taşıyor.

Protein vücutta ne işe yarar?

Oksijenin kan yoluyla taşınması sonucunda protein kas, kemik, cilt ve saç hücrelerinin gelişmesini sağlar. Uluslararası Obezite dergisinde yayımlanan “Daha yüksek proteinli diyetlerin kilo kontrolünde ve obezite ile ilişkili komorbiditelerdeki rolü” adlı araştırmaya göre protein ağırlıklı diyetler kilo ve yağ kaybını da destekliyor.

Peki proteinin temel faydaları nelerdir?

Enerji: Vücutta ki dokuların onarım ve gelişimi için kullanılan proteinden arta kalanlar ise enerji için kullanılır. Fakat karbonhidrat yeteri miktarda alındıysa ve enerji üretimi için yeterli ise protein yağ üretimine destek verir.

Gelişim ve Onarım: Kas, kemik ve kıkırdakların en önemli yapı taşı proteindir. Vücudumuzu ayakta tutmaya yarayan kemiklerin ve kasların beslenebilmesi ve herhangi bir yaralanmada kırıkta vb. durumda iyileşebilmesi için proteine ihtiyaç vardır.

Enzimler: Proteinler enzimlerin yapısına katılarak kimyasal reaksiyonların hızlandırılmasını sağlıyor. Bu biyolojik katalizörler karbonhidrat ve yağ sindirimine yardımcı olduğu gibi DNA üretimine de katkı sunuyor.

Hormonlar: Protein, vücutta ki birçok hormon içinde önemlidir. Küçük proteinler, insülin hormonunu düzenleyerek, vücutta ki kan şekeri dengesini sağlar. Sekretin hormonu ise pankreas ve bağırsağı uyararak sindirim sürecine yardımcı oluyor.

Protein sindirimi nasıl gerçekleşir?

Sindirim 3 aşamada gerçekleşir:

Ağız; Besini yemeye başladığımız da ilk olarak ağızda sindirim başlar. Dişlerimizle fiziksel yolla sindirime başlarız.

Mide: Sindirim mide de devam eder. Mide asidi ile birleşen besinler, yavaşça ayrışmaya başlar.

Bağırsak: Birbirinden ayrışan besin, minik parçalar halinde ulaştığı bağırsaktan kana karışır. Proteinde burada kan yoluyla birlikte vücuda karışır.

Editör: TE Bilişim