İshale ne iyi gelir? Şiddetli karın ağrısına ve ishale son verecek mucizevi karışımı mutlaka deneyin. Kahve ile muzu karıştırıp...

İshal nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracak, aldığınız ilaçları gözden geçirecek, fiziksel muayene yapacak ve ishale neyin sebep olduğunu belirlemek için şu testler isteyebilir.

Kan testi. Tam kan sayımı testi, elektrolit ölçümü ve böbrek fonksiyon testleri ishalinizin ciddiyetini belirlemenize yardımcı olabilir.

Dışkı testi. Doktorunuz ishale bir bakteri veya parazitin neden olup olmadığını görmek için dışkı testi önerebilir.

Hidrojen nefes testi. Bu tür bir test, doktorunuzun laktoz intoleransınız olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Yüksek düzeyde laktoz içeren bir sıvı içtikten sonra doktorunuz düzenli aralıklarla nefesinizdeki hidrojen miktarını ölçer. Çok fazla hidrojen solumak, laktozu tam olarak sindiremediğinizi ve emmediğinizi gösterir.

Esnek sigmoidoskopi veya kolonoskopi. Doktorunuz rektumunuza yerleştirilen ince, ışıklı bir tüp kullanarak kolonunuzun içini görebilir. Cihaz ayrıca doktorunuzun kalın bağırsağınızdan küçük bir doku örneği (biyopsi) almasına izin veren bir araçla donatılmıştır. Esnek sigmoidoskopi alt kolonun bir görünümünü sağlarken, kolonoskopi doktorun tüm kolonu görmesini sağlar.

Üst endoskopi. Doktorlar, midenizi ve üst ince bağırsağınızı incelemek için ucunda kamera bulunan uzun, ince bir tüp kullanır. Laboratuvarda analiz için bir doku örneği (biyopsi) alabilirler.

İshal tedavisi nasıl yapılır? İshal nasıl geçer?

Akut ishal vakalarının çoğu tedavi olmaksızın birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İshal için yaşam tarzı değişikliklerini ve ev ilaçlarını denediyseniz ve başarılı olamadıysanız, doktorunuz ilaçlar veya başka tedaviler önerebilir.

Antibiyotikler veya parazit önleyiciler reçete edilebilir.

Elektrolitli su, meyve suyu veya et suyu önerilebilir. Sıvılar midenizi rahatsız ediyor veya kusmaya sebep oluyorsa, IV sıvı alımı önerilir.

Potasyum ve tuz oranı yüksek çorbalar ve meyve suları önerilebilir. (Elma suyu hariç)

Doktorunuz ishalinize bir antibiyotiğin neden olduğunu belirlerse, dozunuzu azaltabilir veya başka bir ilaca geçebilir.

Peki, evde doğal yöntemlerle ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir diye araştırıldığında, kahve ve muz kürü karşımıza çıkmaktadır. İshale ne iyi gelir kahve ile muzu karıştırıp…

Potasyum bakımından zengin olan muz ishale iyi gelir. 1 bütün muzun üzerine Türk kahvesi döküp yemek, ishali durdurur.