Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, Kalp hastalıkları hakkında her kadının bilmesi gereken 9 gerçek!

Hastalık Kontrol Merkezlerine göre, kadınların sadece yarısı kalp hastalığını kadınların bir numaralı katili olarak görüyor. Pek çok kadın hala kalp hastalığının ne olduğunu veya neye benzediğini tam olarak bilmiyor. Kalp krizi geçiren birini düşündüğünüzde, göğsünün sol tarafını kavrayan ve sonra yere düşen kilolu, orta yaşlı bir adam hayal edebilirsiniz.

Evet, bu olabilir, ancak Amerikan Kalp Derneği'ne göre kadınların kalp krizinden önce sırt ağrısı, çene ağrısı veya mide bulantısı çekme olasılığı daha yüksektir. Uzmanlara göre kalp hastalığı ve hatta kalp krizleri - genellikle sadece yaşam tarzı değişiklikleriyle yüzde 80 oranında önlenebilir. Bu, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigarayı bırakmak anlamına gelir.

İşte, her kadının kalp hastalıkları hakkında bilmesi gereken şeyler!

Kalp hastalığı, tüm kanserlerin toplamından daha fazla öldürücüdür

Tahminen dört kadından biri kalp hastalığından ölüyor; Öte yandan, Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'ne göre meme kanseri otuz kadından birinin ölüm nedenidir. Ayrıca, her yaştan ve ırktan kadın, doktorlarıyla riskleri hakkında yeterince konuşmuyor: 25 ila 34 yaş arası kadınların yalnızca yüzde 6'sı bunu yaptığını kabul etti; bu sayı 65 yaş üstü kadınlar için yalnızca yüzde 33'e yükseldi.

10 kadından dokuzunda en az bir risk faktörü var

AHA'ya göre altta yatan kalp rahatsızlıkları, doğum kontrol hapları, sigara, kötü beslenme ve egzersiz eksikliği, kadınlarda kalp hastalığına katkıda bulunabilir ve tüm kadınların yüzde 90'ı bu risk faktörlerinden en az birine sahiptir. Yine de kalp hastalığı, risk faktörleri olmayan kadınlarda da ortaya çıkabilir. Kalça ölçüsü, bel ölçüsüne eşit veya belden daha dar ise bu durum kalp hastalığı riskini artırıyor.

Rutin taramalar 20'li yaşlarda başlamalı

Orlando Health tarafından yayınlanan yakın tarihli bir ulusal anket, kadınların yüzde 60'ının kalp taramasının 30 yaşına kadar önemsemediğini ortaya koydu. Uzmanlar aslında taramaların 20 yaşında başlamasını tavsiye ediyor. Kalp sorunları ergenlik çağında ve yirmili yaşların başında gelişmeye başlar. Harekete geçmez ve bu sürecin ilerlemesini engellemeye başlamazsak, durum daha da kötüleşebilir. Doktorunuzun kan basıncınızı, kolesterolünüzü, kilonuzu ve glikoz seviyenizi izlemesi önemlidir. Ailede hastalık öyküsü veya birden fazla risk faktörü varsa, yılda bir elektrokardiyogram (EKG veya EKG) yaptırmanız önerilir.

Semptomları tanımak gerçekten zordur - özellikle kadınlarda

Kalp hastalığı belirtileri erkekler ve kadınlar arasında büyük farklılıklar gösterdiğinden, genellikle yanlış anlaşılırlar. Erkeklerde klasik kalp krizi semptomunun, bazen koldan aşağıya veya çeneye yayılan göğüs ağrısı olduğu bilinir.

Kadınlar ise yorgunluk, mide bulantısı, nefes darlığı, hazımsızlık, sırt ağrısı ve hatta çene ağrısı gibi daha fazla semptomlara sahip olma eğilimindedir.

Görgü tanıklarının kadınlara kalp masajı yapma olasılığı daha düşüktür

Veriler, erkeklerin yüzde 45'inin, kadınların yalnızca yüzde 39'unun, kalp sorunu yaşayan birine toplum içinde müdahale edebildiğini gösteriyor.

Kalp masajı yapmak için ağızdan ağza suni teneffüs yapmanıza gerek yok

Kalp krizi veya kalp sorunu yaşayan birini gördüğünüzde suni teneffüs dışında kalp masajı için şunları yapabilirsiniz:

1. Kişinin yanıt verip vermediğini kontrol edin. Kalp krizi geçiren biri nefes alamaz veya hareket edemez ve ten rengi maviye dönebilir.

2. Acili arayın.

3. Sadece elle uygulanan kompresyonlara başlayın. Dakikada 120 kompresyon hızında göğsün ortasına sert ve hızlı bir şekilde bastırın.

Ve evet, sadece eller yoluyla yapılan ilk müdahale, ağızdan ağza yapılanlar kadar etkilidir.

"Formda" olmak, kalp hastalığından kurtulduğunuz anlamına gelmez

Kalp hastalığının formda olan kadınları etkilemediği yaygın bir efsanedir. Çok atletik olsanız bile, kalp hastalığı riskiniz yüzde 100 ortadan kalkmaz. Elbette, aşırı yemek yeme ve hareketsiz yaşam tarzı riskinizi artırır, ancak zayıf olabilirsiniz ve yüksek kolesterolünüz olabilir; yeme alışkanlıklarınızdan sosyal içici olmaya kadar her şey, sahip olduğunuz diğer sağlıklı alışkanlıkları iptal edebilir.

Semptomlarınız olmasa bile, yine de risk altında olabilirsiniz

Aniden koroner kalp hastalığından ölen kadınların yaklaşık yüzde 64'ü daha önce herhangi bir semptom bildirmedi ve bunun nedeni, büyük olasılıkla, önemli olmayan bazı belirtileri gözden kaçırmanın ne kadar kolay olmasından kaynaklanıyor – uykusuzluk, yorgunluk, nefes darlığı ve baş dönmesi çoğu zaman önemsenmeyen belirtilerdir.

Kadınların kalplerine dikkat etmeleri ve normalde yaptıkları faaliyetlerin aniden daha zor olup olmadığını fark etmeleri gerekiyor. Eğer öyleyse, kalbinizi kontrol ettirmeyi düşünün. Egzersiz, bazen ne kadar aktivite yapabileceğinizi değerlendirerek nasıl hissettiğinizi izlemenin en iyi yoludur.

Hormonlarınızı takip etmek yardımcı olabilir

Arizona merkezli fonksiyonel tıp uzmanı Westin Childs, D.O., hormonlarınızı yönetmenin kalbinizi sağlıklı tutmada çok önemli bir hareket olduğunu söylüyor. Östrojen kardiyo koruyucudur, yani kalp hastalığına karşı korur - bu nedenle bir kadının kalp hastalığı riski menopoz sonrası önemli ölçüde artar. Östrojendeki bu düşüş genetik olarak yönetilir, böylece annenizin ne zaman menopoza girdiğine bağlı olarak kalp hastalığı riskinizin ne zaman arttığını belirleyebilirsiniz.

Ek olarak, kontrolden çıkmış tiroid hormonları kolesterolde bir artışa neden olabilir ve bu da kalp hasarına yol açabilir.

Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve bol bol uyumak gibi günlük alışkanlıklar, hormonlarınızı dengede tutmada uzun bir yol kat edebilir.

Editör: Didem Bektaş