Karadeniz Bölgesi kıyılarında ortak mayın temizleme operasyonu Temmuz ayında başlayacak. İşte, etkinlik hakkında merak edilenler!

Türkiye'nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Türk, Romen ve Bulgar kuvvetlerinin bu yılın başlarında onaylanan bir anlaşma uyarınca Karadeniz'deki mayınları temizleme operasyonlarına başlayacağını duyurdu.

Özgür Kıvanç Altan, "Temmuz ayında Türk, Romanya ve Bulgar savaş gemileri, Karadeniz'deki mayın tehdidine karşı ortak bir operasyon başlatacak. Böyle bir girişimde bulunmak, derin müttefik olduğunuz ülkelerle işbirliği yapmayı ve onları stratejik ortak olarak görmeyi gerektirir" açıklamasında bulundu.

Üç ülke, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında güvenli sular sağlamayı amaçlayan anlaşmayı Ocak ayında imzaladı. Rus donanması, iki yıl önce işgalinin ilk aşamalarında Ukrayna'nın Karadeniz kıyı şeridinde mayın döşemişti.

Mayınlardan bazıları o zamandan beri üç ülkenin sularına karışarak nakliyeyi tehlikeye atıyor ve Ukrayna'nın Rus deniz ablukasını kırma çabalarını zorlaştırıyor.

Karadeniz'de her biri Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan mayın karşı tedbir operasyonlarına tahsis edilecek toplam dört gemi ve ilave bir komuta kontrol gemisi konuşlandırılacak. Türk kaynakları daha önce girişimin yalnızca üç kıyı müttefiki ülkenin deniz kuvvetlerine açık olduğunu belirtmişti.

Büyükelçi ayrıca, Türkiye ile Romanya arasındaki ikili ilişkilerin çeşitli alanlarda çok sayıda stratejik işbirliğini kapsadığını kaydetti.

Altan, "NATO bünyesinde müşterek faaliyet gösteriyoruz ve çok sayıda tatbikatı birlikte yürütüyoruz. Dört ay boyunca Romanya hava sahasını korumak için dört F-16 savaş uçağını konuşlandırmamız, dostluğumuzun bir kanıtıdır. Bu, her ülkeye yaptığımız bir jest değil; biz Pilotlarımızı seçici bir şekilde gönderiyoruz" diye konuştu.

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca da iki ülke arasında tarihsel olarak paylaşılan güçlü diplomatik bağların altını çizdi.