Karadut faydaları ile bilinse de birçok kişi bu lezzetli meyveyi yakından tanımaz. Karadutun faydaları arasında özellikle birazdan sayacağımız 10 özellik sizi şaşırtacak.

Dut ve karadut faydalı besinlerle doludur. Tadı üzüme ve yapısı böğürtlene benzer. Bir kase çiğ dutta 60 kalori vardır. Diyette tüketilebilir. Duttaki karbonhidratlar şekeri glikoza çevirerek hücrelere enerji sağlar. Dut tüketmek aynı zamanda demir alımınızı arttırır ve dokularınıza ihtiyacı olan oksijeni verir. Ayrıca dokularınızı serbest radikallerden koruyan ve oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olan Riboflavin (B-2 vitamini olarak da bilinir) içerirler.

Pek çok besin maddesi ile Dutlar, meyve krallığında kelimenin tam anlamıyla çok yönlüdür. Karadutun faydaları arasında özellikle bu 10 maddeyi duyunca çok şaşıracaksınız.

Dut ve Karadut Faydaları

1. Sindirim Sağlığını İyileştirir

Dutlar, vücudumuzun uygun sindirimi kolaylaştırmak için ihtiyaç duyduğu iyi miktarda diyet lifi içerir. Midede dışkıyı toplar ve yiyeceklerin sindirim sisteminden geçmesini kolaylaştırır. Bu süreç bizi kabızlık, şişkinlik ve mide krampları sorunlarından kurtarır.

2. Kan şekeri seviyelerini kontrol eder

Vücudunuzun şeker seviyesini kontrol etmek istiyorsanız, beyaz dut sizin için ideal çözümdür. Araştırmalar, beyaz dutta bulunan bazı kimyasalların, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlara benzediğini göstermektedir.

3. Kanser riskini azaltır

Karadut faydaları kanserle mücadele eden bu meyveleri değerli kılar. Dut, kanser hücrelerini uzak tutan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca kanser önleyici özelliklere sahip olduğu bilinen ve bu nedenle kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroid kanseri ile savaşmaya yardımcı olduğu bilinen resveratrol içerirler.

4. Kan dolaşımını iyileştirir

Dutlar, kan damarlarını genişleterek işleyişini iyileştiren antioksidanlar açısından zengindir. Bu, kanın kalpten vücudun diğer bölgelerine serbest akışına yol açarak kan basıncı kontrolünü sağlar. Dutlar demir açısından zengindir ve demirin varlığı kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder.

5. Bağışıklığı geliştirir

Dutlar, bağışıklığımızı güçlendirdiği söylenen makrofajlarda bulunan alkaloitleri onları aktive etmek için kullanır. Bağışıklık sistemini uyanık tutarlar. Dutta bulunan C vitamini de bağışıklığı güçlendirici bir diğer unsurdur. Karadutun faydaları denince bağışıklık koruyucu ve hastalık önleyici bir meyve olması aklınıza gelmelidir.

6. Kemik dokusu oluşturur

K vitamini, kalsiyum ve demir kombinasyonu, güçlü kemik dokuları ve kemikler oluşturmak için en iyi besin kombinasyonudur. Ve tahmin et ne oldu? Dut hepsi açısından zengindir. Bu besinler, kemik bozulması belirtilerini tersine çevirmeye ve osteoporoz ve artrit gibi kemik bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.

7. Beyin sağlığını destekler

Sağlıklı bir beyin sağlamak için dut, vücuda aradığı kalsiyumu sağlar. Beynimizin yaşlanmasını önler, onu genç ve tetikte tutar ve hatta Alzheimer'ı uzak tutar.

8. Karaciğer sağlığını destekler

Dut karaciğeri güçlendirme özelliğine sahiptir ve karaciğer sağlığını korumak için yararlı olan demir içerir. Tüketildiğinde karaciğerdeki kanı besler ve temizler.

9. Grip ve soğuk algınlığını önler

Sık sık grip oluyorsanız, dut yemek yardımcı olabilir. Beyaz dut doğası gereği büzücüdür ve bakterileri öldürdüğü bilinir, bu şekilde grip ve soğuk algınlığını önler ve tedavi eder. Ayrıca nedene yardımcı olan flavonoidler içerirler.

10. İltihaba karşı zengin maddeler

Dut, içinde anti-inflamatuar özelliklere sahip olan resveratrol içerir. İçlerinde bulunan antosiyaninler iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur ve karadutun faydaları etkisini göstererek allopatik ilaca alternatif olarak kullanılabilir.