Yüksek kolesterol rahatsızlığınız varsa, kolesterol düşürücü diyet yaparak eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz! İşte, kolesterolü düşüren besinler!

5 yetişkinden yaklaşık 2'si yüksek kolesterole sahiptir ve bu kalp hastalığı riskini artırabilir. Daha da kötüsü, yüksek kolesterol belirtileri olmadığı için birçok insan durumlarından habersizdir. Peki, kolesterol nasıl düşer evde neler yapılabilir?

Seviyelerinizin çok yüksek olduğunu biliyorsanız, diyet ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçların yardımıyla bunları nasıl azaltabileceğiniz konusunda bir uzmanla görüşmekte fayda vardır. Bu arada, kolesterolünüzü düşürmek ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için diyetinizde yapabileceğiniz 8 değişiklik var.

Kolesterol düşürmek için 8 beslenme önerisi

1. Et ve Tam Yağlı Süt Ürünlerini Azaltın

Kıyma, kırmızı et, hayvansal ürünler, tam yağlı süt ürünleri, krema ve tereyağında bulunan doymuş yağın yüksek LDL kolesterol seviyelerine büyük katkıda bulunuyor. Bu gıdaları daha az tüketin.

2. Tereyağı ve Tropikal Yağ Tüketiminizi Sınırlayın

Avokado, ayçiçeği ve zeytinyağı, hindistancevizi yağı, hurma yağı ve pamuk çekirdeği yağını diyetinize dahil edin.

3. Daha Fazla Omega-3 Yiyin

Kolesterol düşürücü diyetin önemli bir parçası da Omega-3 yağ asitleridir. Balık, balık yağı, avokado, fındık gibi gıdalara ağırlık verin. Chia ve keten tohumu, somon, ton balığı, uskumru, alabalık, sardalye ve hamsi gibi yağlı soğuk su balıklarında da Omega-3 bulunur.

4. Tabağınızı Lifle Doldurun

Lif, kolesterolü bağlayabilir ve sindirilmeden ve vücuda emilmeden önce atılmasına yardımcı olabilir.

5. Doymuş Yağı Soya ile Değiştirin

Popüler inanışın aksine, soya yemenin kalbe faydaları vardır. Kolesterol düşürmek için diyet yapacaksanız soya yağına geçin. Örneğin, canınız yüksek proteinli bir yemek çekiyorsa, biftek veya sığır eti yerine tofu veya tempeh tercih edin.

6. Baharatlara ve Soslara Dikkat Edin

Mayonez yerine avokado ekleyin. Avokado tekli doymamış yağ, lif ve potasyum içerir. Kolesterol nasıl düşer diyorsanız baharat ve sosları daha sağlıklı tercihlerle yer değiştirin.

7. Renkli Beslenin

Kolesterol düşürücü diyette her gün en az 5 farklı renkte sebze ve meyve tükeilmelidir. Uzmanlar, çeşitli sebze ve meyveleri yemenin kolesterol seviyenizi düşürmenize yardımcı olabileceğini söylüyor.

8. Öğünlerinizi Doğal Bırakın

Yatmadan 2-3 saat önce akşam yemeğinizi yiyin. Gün doğumu ile gün batımı arasında öğünlerinizi bitirin.