Kalp hastalıklarını, yüksek tansiyonu ve kolesterolü önleyen ve tedavi eden yiyecekler hangileridir? İşte, kalp sağlığı için en faydalı 3 besin!

Kalp hastalıkları, dünya genelinde ölüm sebeplerine bakıldığında kanser türlerinin toplamını geçmiştir. Kalp hastalığıyla ilgili üç önemli risk faktörü olduğuna dikkat çekilmektedir:

  • Yüksek kan basıncı
  • Yüksek kolesterol
  • Sigara

Ek olarak, bu faktörlerden ikisi - yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol - diyetle değiştirilebilir.

Kolesterolü düşüren yiyecekler ve tansiyonu düşüren yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için en faydalı besinlerdir. Kalp sağlığını destekleyen 3 önemli besinden bahsetmek istiyoruz. Halk arasında en çok merak edilen konulardan biri kalp sağlığını koruyan besinler olmaktadır. Bunlar;

  • Bakliyat
  • Soya
  • Kuruyemiş ve tohumlardır.

Bakliyatlar ve soya gıdaları, LDL kan kolesterol seviyelerini, glikoz seviyelerini ve kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek lif açısından zengindir. Ayrıca, bu lif açısından zengin besinler, kalp sağlığı üzerinde etkileri olan bağırsak mikrobiyomunu artırabilir.

Kuru yemişler ve tohumlar ayrıca lif ve fitokimyasallara sahiptir, ancak aynı zamanda LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilen kalp-sağlıklı doymamış yağlar da içerirler.

Bu gıdaların hepsinin ortak noktasının bitki bazlı olmalarıdır. Bitki bazlı gıdalar, genel olarak, kalp sağlığınıza fayda sağlamak için daha fazla sahip olmak istediğiniz besinleri sunar. Bu besinler arasında doymamış yağlar, lif ve çeşitli fitokimyasallar bulunur. Sağlıklı bir kalbi desteklemek için ihtiyaç duyduğunuz besinleri almanın en iyi yolu olarak, çeşitli bitki besinlerini tüketmenizdir.

Kalp sağlığına uygun beslenmenin yolları söz konusu olduğunda, iyi seçimler yapmak, belirli yiyeceklerden kaçınmaktan çok, belirli besinlerin farkındalığı ve bunlardan ne kadar yediğinizle ilgilidir. Vücutta iltihaplanmayı teşvik eden trans yağlı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Doymuş yağ, ağır süt ürünleri ve tuz alımı da sınırlandırılmalıdır.

Editör: Didem Bektaş