Kırmızı etten 10 kat daha fazla protein içeren, sindirim sistemini hızlı çalıştırarak kabızlığı önleyen bu gıdanın kanseri önlediği de bulundu.

MAŞ FASULYESİ NEDİR?

Bir sonraki süper gıda olarak lanse edilen yeşil gram, dünyadaki en iyi bitki bazlı protein kaynaklarından biridir. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılır ve büyük miktarlarda antioksidanlar ve fitokimyasallar sağlar.

Bu küçük, yeşil baklagil sindiriminizi iyileştirebilir, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve bağışıklık fonksiyonunu artırabilir. Ama tam olarak onu bu kadar sağlıklı yapan nedir?

Maş fasulyesi veya yeşil gram, Fabaceae familyasına ait bir bakliyat türüdür. Küçük, yeşil bir tohuma benziyor ve mercimekle aynı şekilde pişirilebiliyor.

Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisine göre, bu baklagil çok miktarda demir ve protein içeriyor. Optimal sağlığı destekleyen mükemmel bir diyet lifi, karotenoidler, polifenoller ve diğer biyoaktif bileşikler kaynağı.

Diğer fasulyelerin aksine kolayca sindirilebilir ve pişirmeden önce ıslatılmasına gerek yoktur.

MAŞ FASULYESİ FAYDALARI NELERDİR?

Maş fasulyesi faydaları arasında antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri yer alıyor. İçerisindeki besinler, nörodejeneratif hastalıkları önlemeye, kan lipitlerini iyileştirmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

En önemlisi diyabeti ve kanseri önlemesidir.

Bu süper yiyecek, porsiyon başına çok fazla protein içerir, bu da onu veganlar için ideal kılar. Ayrıca, yağ ve kalorisi düşüktür.

Maş fasulyesinde yüksek miktarlarda polifenoller, flavonoidler, amino asitler ve diğer faydalı bileşikleri bulunur.

Böylece bu besini tüketenler iltihap, hastalık, mikrop, diyabet, kanser, obezite, sindirim sorunları gibi rahatsızlıklara kolay kolay yakalanmaz.

Bu baklagiller, özellikle kadınlar için iyi olan tiamin, riboflavin, folat ve diğer B vitaminleri ile doludur. Örneğin folat, nöral tüp kusurları, otizm, inme ve kalp hastalığı riskini azaltabilir. Tiamin büyüme ve gelişmede hayati bir rol oynar. Bu suda çözünen vitamin, hamilelik sırasında plasenta ve fetüsü etkileyebilecek metabolik problemlere karşı da koruma sağlar.

Maş fasulyesi faydalarından biri de anne adaylarını ilgilendiriyor. Hamilelikte doğum kusurlarını önleyen Riboflavin vitaminini içeriyor. Maş fasulyesi aynı zamanda iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu mineral kanın pıhtılaşmasını, kas kasılmasını ve kemik büyümesini destekler. Ayrıca kemiklerinizi güçlü tutar ve bu da 50 yaşın üzerindeki her üç kadından birini etkileyen bir hastalık olan osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Lif ve antioksidanlar açısından zengin olan maş fasulyesi kalbinizi korur ve kötü (LDL) kolesterol seviyelerini düşürür.