MEHMET ŞİMŞEK’TEN ENFLASYON MESAJI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici fiyatları şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31,53 arttı.
Şubat enflasyon değerlendirmesi kapsamında sosyal medya hesabından açıklama yapan Şimşek, özellikle gıda fiyatlarındaki yükselişe dikkat çekti.
GIDA FİYATLARI GEÇİCİ ETKİ YARATTI
Bakan Şimşek, gıda fiyatlarının uzun dönem ortalamasının üzerinde artmasının yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe neden olduğunu belirtti. Son iki ayda görülen artışların önümüzdeki dönemde hava şartlarına bağlı olarak telafi edilmesini beklediklerini ifade etti.
Şubat enflasyon değerlendirmesi çerçevesinde, fiyat artışlarının kalıcı bir eğilime dönüşmemesi için gerekli adımların atıldığı mesajı verildi.
PETROL FİYATLARI VE ENERJİ ETKİSİ
Şimşek, jeopolitik gelişmeler nedeniyle yükselen petrol fiyatlarının da enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Artan enerji fiyatlarının enflasyonist etkisini sınırlandırmak üzere çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.
TÜİK verilerine göre şubatta aylık TÜFE yüzde 2,96 artarken, 12 aylık ortalamalara göre kira artış oranı yüzde 33,39 olarak belirlendi. Mart ayında konut ve iş yerleri için uygulanacak kira artış tavanı da bu oran üzerinden hesaplanacak.
Şubat enflasyon değerlendirmesi, gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin önümüzdeki dönemde yakından izleneceğini ortaya koydu.





