Bazı gıdalar vücudun metabolizmasını artıran besinler içerir. Bu da yağ yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olur. İşte, metabolizmayı hızlandıran besinler…

Metabolizma, vücudun kalori yakma ve diğer işlemleri gerçekleştirme hızıdır. Metabolik hızlarını artırarak, insanlar fazla kilolarından kurtulabilir ve obezite ve ilgili sağlık sorunları risklerini azaltabilirler.

Metabolik işlevi artırmanın en güvenli ve garanti yolu, metabolizmayı hızlandıran besinleri tüketmekten geçer. İşte bunu başarmanızı sağlayan 10 besin!

1. Yumurta

Protein açısından zengin besinler, metabolizmayı hızlandırmak için en iyi seçenekler arasındadır. Yumurtalar protein açısından zengindir ve katı haşlanmış bir yumurta metabolizma hızlandıran ideal besinlerin başında gelir.

2. Keten tohumu

Keten tohumu, protein, vitamin ve diğer önemli besinleri içeren tohumlardır. Keten tohumu yemek, metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

3. Mercimek

Mercimek, metabolik sendromun etkilerini azaltabilecek başka bir fonksiyonel besindir. Mercimek ve fasulye ve bezelye gibi baklagiller metabolizması yavaş olan kişilerde işe yarayan gıdalardır. Mercimek, protein açısından zengin olduğu için metabolizmayı da hızlandırabilir. Ayrıca bağırsaktaki faydalı bakterileri beslemek için iyi miktarda lif içerirler.

4. Acı biber

Taze veya kuru biber içeren baharatlı yemekler metabolizmayı ve tokluk hissini artırabilir. Biberlerdeki kapsaisin adı verilen bir bileşik, metabolizma hızını önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca vücudun yağ yakma hızını artırır, iştahı azaltır ve kilo yönetimine katkı sağlar.

5. Zencefil

Yemeklere zencefil eklemek vücut ısısını ve metabolizma hızını artırabilir ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda iyi kolesterolü artırırken, glikoz seviyelerini düşürür ve ani acıkmayı engeller. Zencefil ayrıca iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve hamilelik sırasında ve kemoterapi tedavisinden sonra mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.

6. Yeşil Çay

Yeşil çay, pek çok sağlık yararı ile öne çıkar. Metabolizma hızını artıran besinlerden biridir.

7. Kahve

Kahve içerdiği kafein sayesinde metabolizmayı uyarabilir.

8. Fıstık

Brezilya fıstığı, metabolizma, üreme ve bağışıklık fonksiyonu için gerekli olan bir mineral olan selenyumun en zengin kaynaklarından biridir. Ayrıca daha tok hissetmenizi sağlayan protein ve sağlıklı yağlar içerirler.

9. Brokoli

Brokoli, glukorafanın adı verilen bir madde içerdiğinden metabolizmaya fayda sağlayabilir. Kandaki yağ seviyelerini düşürür ve yaşa bağlı hastalıkların riskini azaltır.

10. Koyu, yapraklı yeşil sebzeler

Ispanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, demir içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırabilir. Demir metabolizma, büyüme ve gelişme için gerekli bir mineraldir. Yeşillikleri limon, domates, kabak gibi besinlerle birleştirerek sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.