Mürverin faydaları Eski Mısır döneminden beri biliniyor ve tıpta pek çok hastalığa doğal çare olarak kullanılıyor.

Antik çağlardan beri alternatif tıpta kullanılan mürver bitkisi nelere yarıyor biliyor musunuz? Antiviral etkisi sayesinde virüslere geçit vermeyen mürver bitkisinin sağlık yararları arasında şunlar sayılıyor:

  • Sinüs sorunları
  • nöralji
  • iltihaplanma
  • kronik yorgunluk
  • alerji
  • kabızlık
  • hatta kanser.

Gribe bire bir etkili çare olan mürveri, ilk belirtileri gördüğünüz andan 48 saat içinde tüketirseniz soğuk algınlığınız iyileşecektir. Alerjik reaksiyonları önler ve alerjiye bağlı rahatsızlıkları tedavi edebilir. Gribe ve kış hastalıklarına devadır.

İşte, mürverin faydaları!

1. Soğuk Algınlığı ve Grip Tedavisi

Mürver bitkisini tüketmek, çayını içmek ya da kapsül veya tablet halinde takviyesini kullanmak, bağışıklığı güçlendirir. Meyveleri, bağışıklık uyarıcı özelliklere sahip olduğu bulunan antosiyanidinler adı verilen kimyasal bileşikler içerir.

2. Sinüs Enfeksiyonu Belirtilerini Azaltır

Mürverin iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri ile sinüs sorunlarının ve solunum sağlığı ile ilgili hastalıkların tedavisine yardımcı olabileceği mantıklıdır. Sinüs enfeksiyonu, burun pasajlarının etrafındaki boşlukların iltihaplandığı bir durumdur ve bu antiviral bitki, sinüs enfeksiyonu tedavisi olarak umut vaat etmektedir.

3. Kan Şekerini Düşürür

Hem mürver çiçeği hem de dut geleneksel olarak şeker hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. Araştırmalar, mürver çiçeği özlerinin, potansiyel olarak kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek glikoz metabolizmasını ve insülin salgılanmasını uyardığını doğrulamıştır.

4. Doğal Bir Diüretiktir

Bir diüretik, idrar üretimini destekleyen bir maddedir. Araştırmalar, mürver yapraklarının, çiçeklerinin ve meyvelerinin idrar söktürücü özellikleri nedeniyle kırsal popülasyonlarda doğal ilaç olarak kullanıldığını gösteriyor. Bitkinin kabuğu bile idrar söktürücü ve zayıflama etkileri için kullanılmıştır.

5. Bağırsak Düzenliliğini Teşvik Eder

Geleneksel veya halk tıbbında, mürver bitkisi kabızlığı gidermek için müshil olarak kullanılmıştır. Düzenliliği artırmak için bitkisel karışımlara eklenmiştir.

6. Cilt Sağlığını Destekler

Mürver, kozmetik ürünlere girdi ve bunun iyi bir nedeni var. İçeriğindeki biyoflavonoidler, antioksidanlar ve A vitamini cilt sağlığı için harikadır. Sadece bu da değil, araştırmacılar aynı zamanda meyvede bulunan bir bileşiğin cilde doğal bir destek sağlayabileceğinden de şüpheleniyorlar.

7. Alerjiyi Önler

Mürver şurubunun soğuk algınlığı için kullanılmasının yanı sıra mürver bitkisinin çiçeklerinin de etkili bir bitkisel alerji ilacı olduğu bilinmektedir. Alerjiler, iltihaplanma kadar bağışıklık sisteminin aşırı tepkisini de içerdiğinden, araştırmalar, bitkinin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirme ve iltihabı sakinleştirme yeteneğinin alerjiden kurtulma sağlamaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

8. Kanserle Mücadele Eder

Mürver özü gibi yenilebilir meyve özleri, antosiyaninler açısından zengindir ve anti-kanserojen özelliklere sahip olduğu bilinir. Tıbbi çalışmalar, mürverin kanser oluşumunu engellemeye, geciktirmeye veya tersine çevirmeye yardımcı olabilecek bazı kemopreventif özelliklere sahip olduğunu özellikle göstermektedir.

9. Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Bazı araştırmalar mürver özütünün kalp sağlığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Mürverin faydaları mürver ve şifalı bitki ile meyveleri 45 dakika kaynatıp demlendikten sonra tüketirseniz etkisini daha fazla gösterecektir.

Editör: Didem Bektaş