Karadeniz’de 1 Eylül itibarıyla başlayan 2026-2027 av sezonunun ilk günlerinde tekneler limanlara bol miktarda palamutla döndü. Sezon öncesinde beklenen balık hareketliliğinin görülmesi olumlu karşılanırken, piyasada oluşan fiyat tablosu balıkçıların sezon sevincini gölgeledi.
Balığın ilk satış fiyatıyla tezgâhtaki fiyatı arasındaki farkın büyümesi üzerine balıkçılar piyasayı dengelemek için yeni bir yöntem uygulanmasını istiyor.
DENİZE BİRKAÇ GÜN ÇIKILMAMASI GÜNDEMDE
Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, piyasadaki fiyat dengesizliğinin giderilmesi için tüm balıkçı teknelerinin birkaç gün süreyle avcılığı durdurabileceğini ifade etti.
Mutlu, sürenin üç gün, dört gün veya şartlara göre daha uzun olabileceğini belirterek sektörün ortak bir karar alması gerektiğini söyledi.
Balığın bol olmasına rağmen mevcut fiyatların balıkçı açısından sürdürülebilir olmadığını dile getiren Mutlu, özellikle artan işletme ve kasa maliyetlerinin küçük teknelerin kazancını ciddi şekilde azalttığını belirtti.
BALIKÇI UCUZA SATIYOR TEZGÂHTA FİYAT YÜKSELİYOR
Palamudun balıkçıdan yaklaşık 30 ile 40 TL arasında çıktığını belirten Mutlu, tüketicinin aynı ürünü 100 ile 125 TL arasında satın alabildiğine dikkat çekti.
Bu durumun hem balıkçıyı hem de vatandaşı mağdur ettiğini belirten Mutlu, aradaki fiyat farkının azaltılması gerektiğini söyledi.
Küçük balıkçıların yakaladıkları ürünü uzun süre muhafaza edecek soğuk zincir sistemlerine sahip olmadığını ifade eden Mutlu, bu nedenle balığın hızlı şekilde piyasaya sunulmak zorunda kaldığını kaydetti.
BALIKÇILAR ORTAK HAREKET ETMELİ
Büyük teknelerde bulunan şoklama ve soğutma sistemlerinin balığın daha uzun süre korunmasına imkân tanıdığını belirten Mutlu, küçük balıkçıların aynı şartlara sahip olmadığını dile getirdi.
Piyasadaki yoğun arzın fiyatları aşağı çektiğini belirten Mutlu, birkaç günlük av molasının ardından yeni bir plan hazırlanmasının sektöre nefes aldırabileceğini söyledi.
Mutlu, balığın düşük fiyatla balıkçıdan çıkmasına rağmen vatandaşa yüksek fiyattan ulaşmasının sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
PALAMUT VE HAMSİDE BOLLUK BEKLENTİSİ
Karadeniz’de hava koşullarının balığın üremesi ve hareketliliği için uygun olduğunu belirten Mutlu, palamut sezonunun önümüzdeki haftalarda da hareketli geçebileceğini ifade etti.
Denizde farklı balık türlerinin bulunduğunu kaydeden Mutlu, ilerleyen aylarda av miktarının daha da artabileceğini söyledi.
Hamsi açısından da olumlu işaretlerin bulunduğunu belirten Mutlu, küçük balıkçıların ağlarına şimdiden hamsi takıldığını, bu hareketliliğin Trabzon’dan Rize, Hopa, Fatsa ve Ünye’ye kadar geniş bir bölgede görüldüğünü ifade etti.





