Trabzon Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, üreticilerden sektör temsilcilerine kadar geniş katılımla açıldı.

Fuarın açılış törenine katılan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, arıcılığın kırsal kalkınma ve bölge ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

ARICILIK SEKTÖRÜ FUARDA BULUŞTU

Karadeniz Bölgesi’nin arıcılık potansiyelini ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı amaçlayan fuarda bal üreticileri, arıcılık işletmeleri, kooperatifler, akademisyenler, girişimciler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

Fuar kapsamında arıcılık ekipmanları, bal ve arı ürünleri sergilenirken sektörel paneller, eğitim seminerleri, akademik etkinlikler, bal tadım günleri ve ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirildi.

TRABZON’DA 151 BİN KOVAN BULUNUYOR

Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Trabzon’daki arıcılık üretimine ilişkin rakamları paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Trabzon'da yaklaşık bin 500 arıcımız, 151 bin kovanla üretim yapmakta ve yılda ortalama 2 bin 500 ton bal üretmektedir. Bu rakamlar, arıcılığın şehrimiz için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak arıcılarımızın yanında olmaya ve üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, Trabzon İli Arı Yetiştiricileri Birliğimizle yaptığımız protokol doğrultusunda 2026 yılında 500 adet saf Kafkas ırkı damızlık ana arıyı üreticilerimize ulaştırdık. Bu destek için 1 milyon TL kaynak kullandık. Desteğimizi 2027 ve 2028 yıllarında da her yıl 500 ana arı olmak üzere sürdüreceğiz. Ayrıca 2025 yılında 1 milyon 500 bin TL bedelle fondan arı yemi makinesi alarak Akoluk'ta arıcılarımızın hizmetine sunduk” dedi.

YENİ MAKİNE DESTEĞİ PLANLANIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin arıcılık sektörüne yönelik desteklerinin yeni yatırımlarla sürdürülmesi planlanıyor.

Gülay:

“2026 yılında da Akçaabat Bal Üreticileri Birliğimizle iş birliği içerisinde yaklaşık 2 milyon TL maliyetli yeni bir makine desteği gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Amacımız; arıcılarımızın üretim gücünü artırmak, bölgemize uyumlu arı ırklarını korumak ve Trabzon balının hak ettiği değere ulaşmasına katkı sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm arıcılarımıza bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

FUAR 1 KASIM’A KADAR AÇIK

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

Başkan Vekili Gülay, beraberindeki katılımcılarla birlikte fuar alanındaki stantları gezerek sergilenen ürünler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Radisson Blu Hotel’de gerçekleştirilen fuar, 1 Kasım Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Trabzon’da Kokarcaya Karşı 200 Bin Samuray Arısı
Trabzon’da Kokarcaya Karşı 200 Bin Samuray Arısı
İçeriği Görüntüle

Img 20261030 Wa0067 6Ae4908223Bb5Img 20261030 Wa0065 6Ae49085Dede4Img 20261030 Wa0064 6Ae49086A0344Img 20261030 Wa0068 6Ae49081654Ca