Pankreas kanseri neden olur, pankreas kanseri belirtileri nelerdir? İşte, pankreas kanserine yakalandığınızı gösteren işaretler!

PANKREAS KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pankreas kanseri belirtileri arasında birazdan sayacağımız işaretlerden biriyle karşılaşıyorsanız, derhal doktor kontrolü için randevunuzu alın.

Sarılık

Sarılık, cildin ve gözlerin sararmasıdır ve ayrıca kaşıntılı cilt, koyu renkli idrar ve açık renkli veya yağlı dışkılara neden olabilir. Daha yaygın olarak hepatit veya safra taşı gibi durumların sonucudur. Peki sarılık neden potansiyel olarak pankreas kanserini gösterir? Çünkü sarılık en yaygın olarak pankreas kanserinden kaynaklanmasa da, genellikle pankreas kanserinin ilk semptomlarından biridir ve neredeyse her zaman pankreas kanseri hastaları tarafından yaşanır.

Karın ve Sırt Ağrısı

Karın ağrısı, pankreas kanserinin yaygın bir belirtisidir, çünkü oldukça büyümüş tümörler komşu organlara baskı yapmaya başlar ve rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Bu kanserlerin, genellikle pankreası çevreleyen sinirlere yayılmasının bir sonucu olarak hastanın sırtında ağrıya neden olması da yaygındır. Bununla birlikte, sırt ve karın ağrısı pankreas kanseri belirtileri dışında başka durumları da gösterebilir, bu nedenle ağrınız varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Bulantı ve Kusma

Midenin sonuna yakın büyümüş ve sindirim sistemi yoluyla normal gıda yolunu kısmen bloke edebilen tümörleri olan hastalar, yemek yedikten sonra mide bulantısı, kusma ve karında ağrı yaşayabilir.

Safra kesesi veya karaciğer şişmesi

Bir tümör safra kanalını tıkadığında safra kesesi aşırı safra ile dolabilir ve büyüyebilir. Bu durumda, doktor rutin bir muayene sırasında şişliği (sağ göğüs kafesinin altında büyük bir yumru) bulabilir. Aksi takdirde, bu tümörler bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi görüntüleme testlerinde görünebilir.

Diğer pankreas kanseri belirtileri ise şunlardır:

  • Kanda pıhtılaşma
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • İştah kaybı
  • Tükenmişlik
  • Ateş
  • Üşüme ve terleme
Editör: Didem Bektaş