Proses otomasyonu, iş süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılan sistemlerdir. Proses otomasyon sisteminde, sistemin tek merkezden kontrolü ve takibi, verilerin kaydedilmesi ve bu verilerin işlenmesi ile sistemin kontrolünde ve üretim planlaması ile ilgili işlemlerin tek merkezden kontrolü sağlanır.

Proses Otomasyonu Nedir?

Proses otomasyonu, otomasyon sistemlerinde bulunan makine ve çalışanlar arasındaki iletişimi oluşturan sistemlerdir. Proses otomasyonu ile işletme sistemi tek bir merkezden kontrol edilebilir. Proses otomasyonu sistemde yer alan verileri kayıt altında tutar. Verilerin işlenmesi ile sistemin kontrolü ve yapılacak değişikler belirlenir.

Proses, işletmelerin sistemine giren ve çeşitli işlemlerden geçerek çıktı olarak yer alan bu işlemler süresince somut olarak değerlendirilebilen sistemlerdir. Proses otomasyonu ise hataları azaltan, teslimat hızını artıran sistemlerdir. Maliyetleri en aza indirir ve iş süreçlerini basitleştirerek insan girdilerini ortadan kaldırır. Tamamen otomatikleşen bir iş akışı ortaya koyarak yazılım araçları, insanları ve süreçleri birleştirir.

Proses otomasyonunun temel amacı, daha verimli ve etkili süreçler için zaman alan ve rutin görevlerde insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltmaktır. Proses otomasyonunun kapsamı genişletebilir. Birçok işletme, veri toplama ve gider onayı gibi basit destek ya da departman süreçlerini otomatikleştirerek işe başlar. Görev açısından kritik, temel iş süreçlerini yönetmek için gelişmiş teknolojileri kullanarak daha karmaşık, işlevler arası etkinlikleri otomatikleştirir.

Proses Otomasyonu Uygulama Alanları

Proses otomasyonu; kimya, petrol rafineleri, kağıt ve selüloz fabrikaları gibi bir prosesi otomatik olarak kontrol etmek için kullanılır. Kağıt, madencilik ve çimento gibi çok çeşitli sektörlerde enerji santrallerinin ve fabrikaların daha verimli ve güvenli çalışmasına yardımcı olmak için tercih edilir. 

Proses otomasyonunun kullanıldığı sektörler ayrıca şu şekildedir;

·         İlaç sektörü

·         Enerji sektörü

·         Yiyecek-içecek sektörü

·         Tekstil sektörü

·         Cam sektörü

Proses Otomasyonunun Avantajları

Proses otomasyonunun avantajları şu şekildedir;

·         Üretim süreçlerinin tek bir noktadan kontrol edilmesini sağlar.

·         Üretilen ürünlerin kalitesi artar.

·         Her süreci sorunsuz bir şekilde tek bir merkeze entegre etmek üretkenliği ve verimliliği önemli ölçüde artırır.

·         Üretim kapasitesinde artış söz konusudur.

·         Proses otomasyonu sistemleri uyumluluğu artırır. Tüm süreçler otomatik olarak gerçekleşir ve bu süreçte her detay süreci uyumlandırılmıştır.

·         Proses otomasyonu işletmede enerji tasarrufu sağlar.

·         Proses otomasyonun en önemli taraflarından biri maliyetleri azaltmasıdır. İşletmelerin daha fazla gelir yaratmasına ve büyümesine olanak sağlar. İşletmedeki ek maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur. Daha fazla kar etme imkanı sağlar.

·         Üretim sürecinde oluşabilecek hatalar minimuma indirilmiş olur.

·         İş süreçleri daha pratik hale gelir.

·         Personelin tekrar eden ve sıkıcı görevlerini otomasyonla yöneterek çalışanlar için daha değerli iş görevleri tanımlanır. Bu durum da çalışan memnuniyetini artırır.

Çukurova Mühendislik, endüstriyel otomasyon kapsamında demir, çelik, kimya, gıda ve su arıtma sektörlerinde proses otomasyonu konusunda uzmanlaşmış deneyimli mühendisler ve teknisyenler ile hizmet sunmaktadır.

Yüksek I/O kapasiteli proses otomasyonu ile Çukurova Mühendislik, -Siemens Simatic Serisi PLC Sistemleri (S7-300, S7-400, S7-1200, S7-1500, PCS7 ve WinCC SCADA &HMI’ları programlamakta ve kullanmaktadır.

Proses otomasyon hakkında detaylı bilgi almak için https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.