En önemli besin kaynaklarından olan protein, kadın sağlığı konusunda nasıl bir etkiye sahip? Protein, ciddi hastalıklara kalkan mı oluyor?

Yeni bir çalışma, protein açısından zengin bir beslenmenin, özellikle de bitki proteininin, kadınları yaşlandıkça daha sağlıklı tutabileceğini öne sürüyor.

48.000'den fazla kadından elde edilen verilerin analizinde araştırmacılar, tüketilen bitkisel protein miktarındaki her %3'lük artışın, kadınlar yaşlandıkça sağlıklı kalma olasılığının %38 daha yüksek olmasıyla ilişkili olduğunu buldu; bu, daha az kronik hastalık olması veya hiç olmaması, daha iyi olması anlamına geliyor.

Araştırmaya katılan uzmanlar, "Özellikle bitkisel protein, iyi zihinsel sağlık durumu ve hafıza bozukluklarının olmaması ile olumlu bir şekilde ilişkili görünüyordu" ifadelerini kullandı.

Diyetteki diğer besinlerle karşılaştırıldığında daha fazla bitki proteini tüketmenin avantajı, bitki proteininin daha düşük kardiyovasküler hastalık ve diğer kronik rahatsızlıklarla ilişkili olmasıdır.

Bitkisel bazlı protein besinleri, fiziksel fonksiyonu geliştirerek vücudu kronik hastalıklardan korumaya yardımcı olmaktadır.

En sağlıklı protein türü olan bitkisel proteinin "tipik olarak yüksek kaliteli karbonhidratlar içeren, daha fazla lif, vitamin, mineral ve antioksidan içeren gıda kaynaklarından geldiği" de belirtildi.

Kadınlar, günde bir fincan kadar pişmiş fasulye veya mercimek yiyerek gereken protein ihtiyacını karşılayabilir. Kronik hastalıklardan korunmak için bitkisel protein tüketmenin yanı sıra; rafine karbonhidratlar veya sağlıksız yağlar diyetten tamamen çıkarılmalıdır.

Araştırmanın başlarında bitkisel protein kaynakları arasında ekmek, sebze, makarna, patates, fındık, fasulye ve fıstık ezmesi yer alıyordu.

Protein açısından nispeten daha zengin olan bitkisel besinler şunlardır:

  • Mercimek.
  • Bezelye ve Fasulye.
  • Ispanak.
  • Brokoli.

Analiz, daha fazla bitkisel protein tüketen kadınların ilerleyen yıllarda sağlıklı olma ihtimalinin %46 daha fazla olduğunu gösterdi. Ancak sığır eti, tavuk, süt, balık ve peynir gibi daha fazla hayvansal protein tüketen kadınların yaşlandıkça sağlıklı kalma olasılıkları %6 daha azdı.