Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yaz aylarını yüksek rakımlı yaylalarda geçiren vatandaşların köylere dönüş yolculuğu başladı. Gatağacı Yaylası’nda yaz dönemini tamamlayan Sinlice Mahallesi sakinleri, havaların soğumasıyla birlikte hayvanları ve eşyalarıyla dönüşe geçti.

Doğu Karadeniz’in yıllardır sürdürülen yaylacılık geleneği, Şalpazarı’nda sonbaharın gelmesiyle yeniden renkli görüntülere sahne oldu.

GATAĞACI YAYLASI’NDAN DÖNÜŞE GEÇTİLER

İlkbahar aylarında hayvanlarıyla birlikte köylerinden yaylalara çıkan vatandaşlar, yaz boyunca Gatağacı Yaylası’nda kaldı.

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve sonbaharın etkisini göstermesiyle Sinlice Mahallesi sakinleri yeniden köylerinin yolunu tuttu.

Bazı yaylacılar geleneksel yöntemi tercih ederek hayvanlarının peşinde kilometrelerce yürürken, bazı vatandaşlar ise hayvanlarını ve eşyalarını kamyonetlere yükleyerek dönüş yaptı.

Trabzon Salpazari Nda Yaylacilar Gatagaci Yay 20275091 Amp

Trabzon'da Yağışlı Hava 1 Ekim'e Kadar Sürecek
Trabzon'da Yağışlı Hava 1 Ekim'e Kadar Sürecek
İçeriği Görüntüle

KİLOMETRELERCE YAYA YÜRÜYORLAR

Hayvan sürülerinin önünde ve arkasında ilerleyen yaylacılar, uzun yolculuk boyunca zaman zaman su kaynaklarının bulunduğu noktalarda mola veriyor.

Hayvanların dinlenmesini ve su ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan vatandaşlar, yolculuğun ardından akşam saatlerinde köylerine ulaşmayı hedefliyor.

Yaylacılar için bu yolculuk yalnızca mevsimsel bir dönüş değil, aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan yaşam kültürünün de önemli bir parçasını oluşturuyor.

GELENEKSEL YAYLA GÖÇÜ SÜRÜYOR

Şalpazarı’nda her yıl ilkbaharda başlayan yayla yolculuğu, sonbaharda köylere dönüşle tamamlanıyor.

Bölge halkı, hayvancılığın yanı sıra sosyal yaşamın da önemli bir parçası olan yaylacılık kültürünü sürdürmeye devam ediyor.

Gatağacı Yaylası’ndan başlayan dönüş yolculuğu sırasında hayvan sürülerinin yollardan geçişi ve yaylacıların kilometrelerce süren yürüyüşü bölgede renkli görüntüler oluşturdu.