Spor yapanlar dikkat! Antrenman ve egzersiz öncesinde neler yenmeli? Peki spordan sonra neler tüketilmeli? İşte altın tavsiyeler!

Sağlıklı bir yaşamın sırrı iyi beslenmek ve spor yapmaktan geçer. Peki spordan önce ve sonra neler yenmelidir? Egzersiz öncesi ve sonrasında vücudun ihtiyaç duyduğu besinler nelerdir?

Egzersize başlamadan önce yedikleriniz ve spordan sonra tükettikleriniz, yaptığınız spordan en yüksek verimi almanızı sağlar. Beslenmenize dikkat etmediğinizde ise, yaptığınız tüm egzersiz ziyan olur. Spor için gereken enerjiyi spordan önce karbonhidratlardan alabilirsiniz. Egzersizden sonra yorulan kaslarınıza protein ağırlıklı bir öğün ile eski gücünü kazandırabilirsiniz.

SPORDAN ÖNCE NELER YENMELİ?

Spordan önce ne yenir, hangi besinler tüketilmelidir?

1. Muz

Güç bombası olan muz, sinir ve kas fonksiyonlarını destekleyen karbonhidrat ve potasyumla doludur. Karbonhidratlar vücudumuz ve beynimiz için yakıttır ve spordan önce ne yenir sorusuna verebileceğimiz en etkili yanıttır.

2. Yulaf

Lif deposu yulaf vücuda yavaş yavaş karbonhidrat salar. Böylece egzersiziniz boyunca enerji seviyeleriniz yüksektir. Bu da daha uzun süre spora dayanacağınız anlamına gelir. Karbonhidrat gibi B vitamini de içeren yulafı spordan önce rahatlıkla tüketebilirsiniz.

3. Izgara Tavuk, Brokoli ve Tatlı Patates

Kas kütlesi oluşturmaya çalışıyorsanız veya devre eğitimini çok zorlamayı planlıyorsanız, bu kombinasyon mutlaka denenmeli. Atıştırmalıktan çok bir yemek olmasına rağmen, profesyonel sporcuların bunu düzenli olarak yemelerinin bir nedeni vardır.

4. Kuru Meyve

Antrenman öncesi hızlı, kolay ve iyi bir yemek için kendinize kuruyemiş, kayısı, incir ve ananas hazırlayın. Kuru meyveler, kolayca sindirilebilen iyi bir basit karbonhidrat kaynağıdır.

5. Tam Tahıllı Ekmek

Bir dilim tam tahıllı ekmek mükemmel bir karbonhidrat kaynağıdır. Protein dolu bir atıştırmalık veya az yağlı et ya da yumurtanın yanında tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz.

6. Meyve ve Yoğurt

Spordan önce neler yenir sorusunun bir diğer yanıtı meyveli yoğurttur. Meyvedeki karbonhidratlar hızla parçalanır ve antrenmanınız sırasında yakıt olarak kullanılırken, protein biraz daha uzun süre depolanır ve kas hasarını önlemek için kullanılır, bu yüzden gerçekten mükemmel bir eşleşmedir.

7. Kuruyemiş

Kuruyemişler yüksek yağ içeriğine sahiptir, ancak kas kütlesi kazanmaya çalışıyorsanız gereken protein ve kaloriyi sağlarlar.

SPORDAN SONRA NELER YENMELİ?

Spordan sonra ne yenir, hangi besinler tüketilmelidir?

1. Balık veya tavuk

2. Kinoa

3. Avokado

4. Koyu yapraklı yeşillikler

  • Ispanak
  • Kale
  • Lahana

5. Protein içecekleri veya çikolatalı süt

Editör: Didem Bektaş