Cilt gözenekleriniz yağlı ve tıkalı mı? Gözenekleri önlemek ve temizlemek için yapmanız gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Gözenekler, yağın cildin yüzeyine ulaşmasına izin veren ciltteki küçük deliklerdir. Bazen gözenekler, cildin her gün döktüğü yağ ve ölü hücrelerle tıkanır. Uygun cilt bakımı ve cilt tedavileri sayesinde kişi tıkanmış gözenekleri yönetebilir veya temizleyebilir.

Gözenek Tıkanmasının Nedenleri

Ölü deri hücreleri ve sebum tipik olarak tıkanmış gözeneklere neden olur, ancak diğer faktörler, birinin gözeneklerinin tıkanmasını daha olası hale getirebilir. Bunlar şunları içerir:

Komedojenik ürünler: Dermatologlar, gözenekleri tıkayabilecek maddeleri komedojenik olarak adlandırırlar. Makyaj, güneş kremi ve losyonlar gibi bazı cilt ürünleri komedojenik olabilir.

Cilt elastikiyeti: 2016 tarihli bir araştırma, cilt elastikiyetinin azalmasının gözenekleri daha büyük ve daha görünür hale getirdiği sonucuna varmıştır. Daha büyük gözenekler daha kolay tıkanabilir.

Sebum üretimi: Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla sebum üretir. 2006'da yapılan küçük bir araştırma, bir kişinin ne kadar fazla sebum ürettiğini, görünür yüz gözeneklerine sahip olma olasılığının o kadar yüksek olduğunu buldu. Hormonlar, genetik ve yaş gibi birkaç faktör cilt yağı üretimini etkiler.

Etnik köken: 2015 yılında yapılan bir araştırma, bazı etnik kökenlerden gelen insanların diğer insanlardan daha geniş gözeneklere sahip olduğunu buldu. Araştırmacılar, farklı etnik gruplara mensup insanlardaki gözeneklerin boyut olarak önemli ölçüde değişebileceğini ve bu faktörün yaştan daha önemli bir rol oynadığını gözlemlediler.

Herkes tıkanmış gözenekler ve sivilce sorunundan muzdarip olabilir. Sivilce ve akne en çok 12 ila 24 yaşları arasında görülür, ancak 30'lu ve 40'lı yaşlarındaki bazı kişilerde de sivilce vardır.

Tıkanmış Gözenekler Nasıl Temizlenir?

Bir kişi tıkanmış gözenekleri temizlemeye yardımcı olmak için evde birkaç adım atabilir. Uzmanlar, gözeneklerin tıkanmasına veya boyutlarını küçültmesine yardımcı olmak için aşağıdaki cilt bakım yaklaşımlarını önermektedir.

Komedojenik olmayan ürünler kullanın

Komedojenik olmayan, bir ürünün gözenekleri tıkamayacağı anlamına gelir. İnsanlar, etiketin komedojenik olmayan veya yağsız olarak tanımladığı makyaj, cilt bakımı ve güneşten korunma ürünlerini arayabilirler.

Çizilmekten veya toplamaktan kaçının

Bazı insanlar tıkanmış gözenekleri ve sivilceleri kaşımayı, toplamayı veya ovalamayı cazip bulur. Bu durum cilde zarar vererek onları daha da kötüleştirebilir.

Nazik temizlik

Günde iki kez ılık (ama sıcak olmayan) suyla nazik, pH dengeli bir temizleyici kullanmak, fazla yağı ve ölü hücreleri ciltten çıkarmanın tahriş edici olmayan bir yoludur. Yüzü nazikçe yıkamak iyi bir fikirdir, çünkü şiddetli ovma kızarıklığa neden olabilir ve tıkanmış gözeneklere dikkat çekebilir.

Eksfoliyasyon

Eksfoliasyon, ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasını içerir. Bunu yapmak, tıkanmış gözeneklerin dokusunu azaltmaya ve bazı durumlarda onları engellemeye yardımcı olabilir.

İki tür pul pul dökülme vardır: bir bez veya fırça kullanarak ölü derinin fiziksel olarak çıkarılmasını içeren mekanik pul pul dökülme ve bir kişinin döküntüleri çözmek için güvenli bir asit ürünü kullandığı kimyasal pul pul dökülme.

Salisilik asit, gözeneklerin açılmasına yardımcı olabilecek popüler bir kimyasal eksfolyanttır. Akne, hiperpigmentasyon ve diğer yaygın cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de yararlıdır. Bu ürünler cildi UV ışığına karşı daha hassas hale getirdiğinden, bir kişi kimyasal eksfolyantların yanında güneş kremi kullanmalıdır.

Retinol

Yağlı veya yaşlanan cilde veya geniş gözeneklere sahip kişiler, ciltlerinin daha az elastik olduğunu görebilir ve bu da gözeneklerin tıkanmasına katkıda bulunabilir. Cildin esnekliğini artırmak, gözenek tıkanıklıklarını azaltmaya yardımcı olabilir. Retinol, dermatologların olgun, yağlı veya akneye meyilli cilde sahip kişiler için önerdiği bir cilt bakım bileşenidir. Bir kişi, etikette retinol veya retinil palmitat listeleyen ürünleri deneyebilir. Retinol bazen başlangıçta cilt tahrişine neden olabileceğinden, daha düşük mukavemetli bir ürünle başlamak ve yatmadan önce kullanmak iyi bir fikirdir. Hamile veya emziren kadınlar retinol kullanmamalıdır.

Bazı insanlar ayrıca tıkanmış gözeneklerle başa çıkmak için kömür yüz maskeleri ve gözenek şeritleri kullanır, ancak bu yöntemlerin işe yaradığını kanıtlayacak çok fazla bulgu yoktur.

Tıkanmış Gözenek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı yöntemleri işe yaramadığında bir dermatolog yardımcı olabilir. Tıkanmış gözenekleri tedavi etmek için aşağıdaki teknikleri kullanabilirler:

Ekstraksiyon: Dermatologlar, özel aletler kullanarak siyah noktalara veya beyaz noktalara neden olabilecek sebum tıkaçlarını gözeneklerden güvenle çıkarabilirler. Bir kişi bunu evde yapmaya çalışmamalıdır.

Cilt soyma: Bir dermatolog, donuk veya pürüzlü dokulu cildi tedavi etmek için kimyasal cilt soyma tekniklerini kullanabilir.

Mikrodermabrazyon: Bu tedavi, elmas veya kristal uçlu bir alet kullanılarak fiziksel pul pul dökülmeyi içerir. Dermatologlar, düzensiz cilt dokusunu iyileştirmek için mikrodermabrazyon kullanır.

Hyaluronik asit tedavisi: Küçük bir 2017 çalışması, hyaluronik asit enjeksiyonlarının birkaç yan etki ile gözenek boyutunu azaltabileceğini buldu.

Gözeneklerin Tıkanması Nasıl Önlenir?

Tıkanmış gözeneklerin bazı insan gruplarını diğerlerinden daha fazla etkilemesi daha olasıdır, ancak insanlar onları tedavi etmeye başladıklarında tıkanmış gözeneklerin tekrar gelişmesini önlemek için adımlar atabilirler.

  • Cildi temiz ve nemli tutmak,
  • Komedojenik olmayan ürünler kullanmak,
  • Uyumadan önce tüm makyajı çıkarmak,
  • Yüze dokunmaktan kaçınmak,
  • Cildin tıkanmaya meyilli olan bölgelerine peeling yapmak,
  • Yağsız bir güneş kremi kullanmak.
Editör: Didem Bektaş