“Toplumsal Uyum ve Uyumsuzluğun Sosyo-Kültürel Dinamikleri” başlıklı proje, Gümüşhane Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülürken, Trabzon ve Gümüşhane Kent Konseylerinin desteğiyle saha temelli analizlerle derinleştirilecek.
Trabzon ve Gümüşhane illerinde gerçekleştirilecek araştırma, mahallelerde, kamusal alanlarda ve eğitim kurumlarında göçmenlerle yerli halk arasındaki sosyal etkileşimleri nitel araştırma yöntemleriyle ele alacak. Çalışma, kültürel uyum ve sosyal ilişkilerin yapısını ortaya koyarak, mevcut sorunlara çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyor.

Proje protokolü, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız ile Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal tarafından imzalandı. Aynı şekilde Gümüşhane Kent Konseyi ile yapılan protokole de Prof. Dr. Yıldız ve Kent Konseyi Başkanı Rüstem Demirağ imza attı.
“Toplumsal Doku İçin Akademik Katkı”
Projenin önemine değinen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız, şunları kaydetti:
❝Üniversitemizin öncelikli hedeflerinden biri, toplumla iç içe, toplumsal sorunlara akademik çözümler üreten projelere öncülük etmektir. Bu çalışma, şehirlerimizin sosyal dokusunu güçlendirme ve toplumsal dayanışmayı artırma açısından büyük önem taşımaktadır.❞
“Yerel Politikalar İçin Yol Gösterici Olacak”
Trabzon Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hasan Karal ise projeye duydukları memnuniyeti dile getirerek, şu açıklamayı yaptı:
❝Proje, Trabzon’da göçmenlerle yerel halk arasında oluşan sosyal etkileşim biçimlerini sahada analiz ederek, hem akademik literatüre katkı sağlayacak hem de yerel yönetimlere yol gösterici öneriler sunacaktır. Kent Konseyimiz, üniversiteler ve sivil toplumla geliştirilen bu tür ortaklıkların sayısının artmasını çok değerli bulmaktadır.❞
Kasım 2025’te Tamamlanacak
Projeden elde edilecek bulguların, yerel yönetimlerin göçmen politikalarını şekillendirmesi ve toplumsal uyum bilincinin geliştirilmesi açısından kritik bir rol üstlenmesi bekleniyor. Çalışmanın Kasım 2025’te tamamlanması öngörülüyor. Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılması ve politika yapıcılarla buluşturulması planlanıyor.





