Doğu Karadeniz yaylaları, sonbahar mevsiminin gelmesiyle 'vargit' olarak bilinen mor ve beyaz renkli çiçeklerle kaplandı. Yazın hayvanlarıyla yaylaya göç edenlerin dönüşünün habercisi olan vargit çiçeği, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte erken açtı. Adete yaylaları mor ve beyaza boyayan Vargit çiçekleri görenleri kendilerine hayran bırakıyor.

vargit

Doğu Karadeniz'in yüksek kesimleri, yayladan köye dönüş zamanının geldiğinin habercisi olarak bilinen Vargit çiçekleriyle ayrı bir güzelliğe büründü. Yöre insanları tarafından "mavi yıldız" ve "güz çiğdemi" gibi çeşitli adlarla da bilinen acı çiğdemgiller familyasından olan Vargit çiçeği, sonbaharla birlikte ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor. 

Trabzon'un Köprübaşı ilcesine bağlı Barma yaylasında açan Vargit çiçekleri ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor. Yöre halkı çiçeklerin açmaya başlamasıyla birlikte köylere göç etmeye başlarken, ziyaretçiler ise yaylalara çıkmaya başladı. Kar yağana kadar süren çiçekler ziyaretçileri bekliyor. 

Vargit çiçeği hakkında bilinmesi gereken önemli bir bilgi var. Vargit çiçeği zehirli bir çiçek türüdür. Bu çiçeğinin yapraklarının rengi beyaz, mor ve tonlarındadır. Altı tane taç yaprağı bulunur, üst kısmı huni şeklinde, otsu ve gövdesiz bir bitkidir.

vargit3

 Vargit çiçeğinin Latince adı Colchicum Speciosum’dur. Ortalama bin metre ve üzeri yüksekliklerde, bölge halkı tarafından mesire olarak tabir edilen köylerden birkaç yüz metre yükseklikte, yaylalardan ise, bir kaç yüz metre alçaklarda bulunan geçici yerleşim yerlerinde oldukça yoğun olarak görülmektedir.

Fotoğraflar Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı Barma Yayasında çekilmiştir.