Kentin Ortahisar ilçesine bağlı Kutlugün mahallesindeki bir işletmede bulunan hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi.

Bahsi geçen hayvancılık işletmesindeki hayvanların hasta olduğu anlaşılır anlaşılmaz, ilçeye bugünden itibaren hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Tam da küçükbaş ve büyükbaşların kesileceği Kurban Bayramı öncesi böyle bir olayın yaşanması akıllara durgunluk verdi.

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde şap alarmı herkesi harekete geçirdi. Akyazı hariç 85 mahalleye hayvan getirip götürme yasağı koyuldu. Kuralan uymayan kişilere 46.159 TL idari yaptırım cezası uygulanacak.

Trabzon İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü şap ihbarını alır almaz harekete geçti. İşletmedeki hayvanlar muayene edildi. Klinik laboratuarda incelenen numuneler Sat-2 virüsü yani yeni tip Şap hastalığını gösterdi.

Bu virüs, 2023 yılında ülkeye girdi ve hayvanlarda ağır seyrederek ölümlere yol açıyor. Ortahisar İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Ortahisar'daki tüm mahallelere hayvan sokma ya da dışarı hayvan çıkarma yasağı getirdi. Sat-2 aşısı ile tüm hayvanlar kontrol altına alındı. İddiaya göre, Kutlugün mahallesinde görülen şap hastalığının sebebi, dışarıdan alınan çayırlar. 

Kısıtlamalar 1 ay sonra kaldırılacak. Şimdilik hasta hayvanlar iyileşti. 

Editör: Didem Bektaş