32 yaşındaki Astronot Tuva Cihangir Atasever, yarın yörünge altı uçuşuna çıkacak. Mikro yerçekiminde 7 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek.

Tuva Cihangir Atasever 8 Haziran’da Uzay Yolcusu

Cumartesi günü Tuva Cihangir Atasever'in ABD'nin New Mexico kentindeki bir uzay limanından yörünge altı araştırma uçuşuna çıkacak. Atasever, Nisan 2023'te ABD'nin Houston kentinde başlayan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) devam edecek olan Ax-3 misyonunun eğitim bileşeni olan Türk Uzay Bilimi Misyonu Yörüngealtı Araştırma Uçuşu görevini yürütecek.

32 yaşındaki genç astronot, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) uzay programı ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından seçilen 7 farklı bilimsel deneyin gerçekleştirileceğini söyledi.

Atasever, ABD uzay turizmi firması Virgin Galactic'in işlettiği VSS Unity uzay uçağında olacak. İlk olarak, bir taşıyıcı uçak, uzay uçağını serbest bırakılmadan önce yaklaşık 45.000 feet (14.000 metre) yüksekliğe çıkaracak. Daha sonra hibrit bir roket motorunu ateşleyerek bir dakika içinde 90 kilometre yüksekliğe ulaşacak.

Türk mühendis, uçuş sırasında Dünya yerçekiminin 4,5 katına kadar g kuvvetine maruz kalacaklarını ve Mach 3, yani ses hızının üç katına ulaşacaklarını kaydetti. Maksimum irtifaya ulaştıktan sonra yaklaşık üç dakika sürecek olan serbest düşüş aşamasına girecekler. Araç daha sonra atmosfere yeniden girecek ve bir piste inmek için süzülecek.

7 Farklı Deneye İmza Atacak

Tuva Cihangir Atasever, BEACON beyin görüntüleme deneyi için uçuşun tüm aşamalarında başına yakın kızılötesi spektroskopi ölçüm cihazı takacağını ve bu sayede yaklaşık 1 1/1 saat boyunca prefrontal korteks ve beyin omurilik sıvısındaki kan akışının dinamiklerini inceleyebileceklerini açıkladı.

Türk astronot, mikro yerçekiminde normalde vücudun alt kısımlarında bulunan sıvıların kafatasına doğru birikerek kafa içi basıncını artırdığını ve astronotun görüşünü bozabileceğini açıkladı.

Deney aynı zamanda Dünya'yı uzak bir noktadan veya uzaydan görmenin yarattığı genel bakış etkisinin, yani psikolojik değişimlerin izlerini belirlemelerine de yardımcı olacak.

Ayrıca ne kadar radyasyona maruz kaldığını ölçmek için IvmeRad Radyasyon Dozimetresi testini de yapacak. Bu, insanların uzay istasyonlarına seyahat ederken anında maruz kaldıkları iyonlaştırıcı radyasyon miktarını ölçen akıllı, yerel olarak üretilmiş bir radyasyon dozimetresinin ilk uzay testi olacak.

Bir diğer deney olan Uzikat İnsülin Kalemi Testi, TUA ve Axiom Space işbirliğiyle gerçekleştirildi. Özel bir kutuya yerleştirilen iki farklı insülin kaleminin mikro yerçekiminde gerekli dozu ne kadar etkili bir şekilde aktarabildiğini gözlemleyerek gelecekte diyabetli bireylerin uzay istasyonlarına uçmasının önünü açacak.

Tuva Cihangir Atasever, Yuva adı verilen bir başka deneyde ise uçuş öncesi ve sonrası hücre dışı keseciklerden örnek alınacağını söyledi.

Mesaj deneyinin mikro yerçekiminin insan fizyolojisi üzerindeki etkilerini ölçeceğini, Metabolom deneyinin ise uzay uçuşunun neden olduğu biyomoleküler değişiklikleri bulmak için gerçekleştirileceğini ekledi.

Bu arada Miyeloid deneyi, inflamatuar hastalıklar sırasında bağışıklık sistemi tepkisini baskılayan hücre gruplarındaki değişiklikleri inceleyecek.

Uçuş Öncesi Hazırlıklar

Atasever, uçuş eğitimi ve deney hazırlıkları için 28 Mayıs'ta ABD'deki Axiom Space tesislerine gittiğini söyledi. Şu anda fırlatmanın gerçekleşeceği New Mexico'daki uzay limanında.

Uzaya götüreceği eşyalar arasında Türk ve Azerbaycan bayraklarının da yer alacağını sözlerine ekledi. Atasever, anne tarafından yarı Azerbaycanlıdır.