2022 Yılı YKS sınavına giriş yapan öğrenciler geçtiğimiz haftalarda sonuçlarına kavuştu. ÖSYM Girişi araması yapan öğrenciler Üniversite tercihleri ne zaman başlıyor sorusunu sıkça soruyor.
ÖSYM’nin açıklamasına göre. Üniversite tercihleri 27 Temmuz’da başlıyor. 27 Temmuz üniversite tercihi yapacak öğrenciler için duyurulan tarih. ÖSYM Sitesi bu tarihten itibaren yoğunluk yaşamaya başlayacak.
Öğrencilerin tek seferde yapabileceği tercih hakkı sınırlı. 2022 YKS sınavı ile birlikte kaldırılan barajlar yaklaşık 3 Milyon öğrencinin sınava girmesine neden oldu. Artan öğrenci sayısı ile yapılacak olan tercih sayısı da yükselmiş durumda.
Kaç Üniversite Tercih Hakkı Bulunuyor?
2022 Yılında YKS Sınavına girmiş olan adayları 3 Milyon’dan fazla rakip bekliyor. Öğrenciler istedikleri alanlarda üniversite okuyabilmek için sınırlı sayıda tercih hakkına sahip.
Puan ve sıralamanın baz alındığı yerleştirmelerde istedikleri bölümlere gidebilmek için sıralama yaparak tercih yapacak öğrenciler tek seferde 24 Tercih yapma hakkı olacak. Üniversite okumak isteyen adayların tercih listelerinin tamamını doldurmasına gerek bulunmuyor.
24 Tercihlik liste ile birlikte en üst kısımlara en çok istedikleri üniversiteleri yazacak olan adaylar. Sıralama ve Puanlarına göre o bölümlere yerleştirilecekler. Puanları ve sıralamaları yetmeyen adaylar tercih sırasındaki diğer üniversiteler için yerleştirilmeye çalışılacak.
Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?
Üniversite tercihi nasıl yapılır? Şeklinde merak eden pek çok aday bulunuyor. Üniversite tercihi yapabilmek için ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından öğrenci girişi yapmanız gerekiyor.
Aday işlemleri alanına giriş yapmak için öğrenci bilgilerinizi kullanmanız gerekiyor. ÖSYM aday şifrenizi unutmanız durumunda E-Devlet üzerinden giriş sağlayabilirsiniz. Peki, Üniversite tercihleri nasıl yapılır?
· ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (osym.gov.tr) – Adresine tıklayarak giriş sağlayın.
· Sağ üst kısımda bulunan Sisteme giriş veya E-Devlet ile giriş alanına tıklayın.
· Sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurun.
· Başvurularım ve Tercihlerim alanına giriş yapın.
· Karşınıza gelecek ekrandan son sınavınızı seçin.
· Son olarak listelenen alandan gitmek istediğiniz üniversite isimlerini sıralayın.
Sıralama sonrasında başvurularınızı kayıt edin. Üniversite sınavı tercihleri bu kadar basit bir şekilde yapılmakta. Üniversite sınavı tercihi yapmayacak olan öğrencilerin puanları boşa gidecek ve değerlendirilmeye alınmayacaktır.
ÖSYM Şifremi Unuttum Ne Yapabilirim?
ÖSYM Üniversite sınavı tercihi yapacakken şifrenizi unutmanız durumunda yeniden şifre alabilmek için bazı adımlar izleyebilirsiniz. ÖSYM şifre sıfırlamak için en yakın Lise’ye gidebilir ve işlemlerinizi belirli ücret karşılığında tamamlayabilirsiniz.
Bunun yanı sıra ÖSYM Şifre Sıfırlama yöntemleri arasında bazı adımlar bulunuyor;
· ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi - Şifremi Unuttum – Adresine tıklayın ve şifre sıfırlama ekranına giriş sağlayın.
· T.C. Kimlik numaranızı girin.
· Ekranda bulunan güvenlik kodunu girin ve ileri tuşuna basın.
· Sonraki adımda kimlik bilgilerinizi onaylayın.
· Güvenlik sorusu alanından size sorulacak olan soruları onaylayın.
Tüm adımları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yeni şifrenizi girebilir ve şifrenizi değiştirebilirsiniz.
E-Devlet ile ÖSYM Şifre Yenileme Nasıl Yapılır?
ÖSYM sistemine giriş yaşayanlar E-Devlet kullanarak şifrelerini yenileyebilirler. Bunun için daha önceden E-Devlet şifresi almış olmanız veya SMS onayı ile E-Devlet şifresi oluşturmanız gerekmekte.
· ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi – Alanına tıklayın ve sisteme giriş sağlayın.
· Sağ üst kısımda bulunan E-Devlet ile giriş yap butonuna tıklayın.
· Sisteme E-Devlet ile giriş sağlayın.
· Sağ üst kısımdan aday adınız ve şifre işlemleri sekmesine ulaşın.
· Yeni şifrenizi yazın.
Bu adımları izleyerek ÖSYM – AİS sistemi şifre değişikliği işlemlerini başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz