Uykusuzluk çekenler kısa sürede uykuya dalabilir. Size vereceğimiz 8 önemli ipucu sayesinde deliksiz uyuyabileceksiniz.

Uykusuzlukta sorun mu yaşıyorsun? Herkesin aynı miktarda uykuya ihtiyacı olmasa da, çoğu yetişkinin gecelik yedi ila dokuz saat kapalı göze ihtiyacı vardır. Yaşlandıkça, daha erken yorulabilir ve daha erken uyanabilirsiniz, ancak yine de aynı miktarda uykuya ihtiyacınız var.

Uyku fiziksel ve zihinsel refahınız için gereklidir. Yeterli uyku, enerjinizi geri yüklemeye, ruh halinizi artırmaya, kan basıncınızı düşürmeye ve kas, hücreler ve doku onarmaya, enfeksiyonla savaşmaya ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretmeye yardımcı olur.

Daha iyi uyursanız, daha iyi hissedeceğinizi unutmayın. Tedavi edilmemiş uykusuzluk, obezite, diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve hafıza sorunları gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uykusuzluğu Yenmek İçin Neler Yapılabilir?

Deliksiz bir uyku çekmek için yatmadan önce yapılması gereken 8 şey!

Düzenli olarak uyumakta zorlanıyorsanız doktorunuzla konuşun. Bazen, o uykusuz geceleri durdurmak ve vücudunuzun ihtiyacınız olan gerisini almasına yardımcı olmak için yaşam tarzınızda ve günlük alışkanlıklarınızda bazı basit değişiklikler yapmaktır. İşte uyumanıza yardımcı olacak tavsiyeler!

1. Kafeini sınırlayın

Kafein bir uyarıcıdır ve sisteminizde sekiz saate kadar kalabilir. Kendinizi günün erken saatlerinde bir kafeinli içecekle sınırlayın.

2. Alkol ve nikotinden kaçının

Alkol gece uykunuzu bozabilir. Uyumadan önce en az dört saat alkolden kaçının ve tükettiğiniz miktarı sınırlayın. Bir kişi yatmadan önce ne kadar çok içerse, gece boyunca uykunun bozulması o kadar güçlü olur. Nikotin, uykunuza da müdahale edebilecek bir uyarıcıdır.

3. Düzenli egzersiz yapın

Gündüz yeterince aktif olmamak, geceleri uyumanızı zorlaştırabilir, düzenli egzersiz daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Yatmadan önce antrenmanınızı yaklaşık üç ila dört saat bitirmeyi hedefleyin, aksi takdirde uyuşmak için çok uyanık hissedebilirsiniz.

4. Geceleri Hafif Yiyin

Yatmadan çok yakın ağır veya baharatlı bir yemek yemek, hazımsızlıktan rahatsızlığa neden olabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Akşamın erken saatlerinde akşam yemeği yiyin. Yatmadan önce hala açsanız, seçiminizi dikkatli ve anlamlı bir şekilde yapın” diyor. Lif, protein, vitamin, mineral ve/veya sebze ve humus veya çilek ve yoğurt gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin olan tüm gıda seçeneklerini veya yiyecekleri düşünün.

5. Tutarlı bir uyku programına sadık kalın

Her gün yatmaya ve aynı saatte kalkmaya çalışın. Hafta sonları uyumak cazip gelse de, bu vücudun doğal saatini atabilir ve gece daha sonra uyumayı zorlaştırır.

6. Sessizliği Sağlayın

Yakındaki trafik, havlayan köpekler veya damlayan bir musluk gibi sesler, dinlenmenizi parçalayabilir. Gece boyunca kaçınamayacağınız sesler varsa, kulaklıklar, fan veya beyaz gürültü makinesini deneyin.

7. Telefonunuzu kapatın

Telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar dahil olmak üzere dijital cihazlardan mavi dalga boyu ışığı bizi uyanık tutar ve uyku için gereken hormon olan melatonin üretimini engeller. Tüm cihazlarınızı yatmadan yaklaşık bir saat önce kapatın. O saat boyunca teknolojiyi kullanmayı seçerseniz, yüzünüzden 14 inç tutun ve mavi ışığı azaltmak ve doğal melatonin salınımını teşvik etmek için parlaklığı azaltın.

8. Rahatlayın

Yatmadan önce yarının problemi hakkında strese girmemeye veya endişelenmemeye çalışın. Yatmadan önceki son saat boyunca, sarılmaya başlayın ve rahatlatıcı bir aktiviteye girin. Sıcak bir banyo deneyin, meditasyon, müzik dinleme veya okuma deneyin.