Migren ataklarından sıkıldınız ve ‘Migrene ne iyi gelir?’ sorusuna yanıt aradık. Peki, yoga migrene iyi gelir mi ve nasıl yapılır?

Yoga, fiziksel kondisyondan daha fazlasını sağlayabilir. Zihninize ve bedeninize sakinlik ve huzur getirmesinin yanı sıra kaygı, depresyon ve ağrı gibi rahatsızlıklara da yardımcı olabilir. Bu, vücudunuzun migren gibi stresli bir olaydan sonra iyileşmesine olanak tanır.

Yoganın vücudu bu şekilde nasıl değiştirdiği tam olarak belli değil, ancak parasempatik sinir sistemi bir rol oynayabilir. Yoga sırasında sinir sisteminiz kalp atış hızınızı yavaşlatabilir ve kan basıncınızı düşürebilir.

Migrenler yaygın baş ağrılarından daha şiddetlidir. Genellikle başın bir tarafında zonklayan bir ağrı ile karakterize edilirler. Bunlara sıklıkla mide bulantısı, baş dönmesi ve ışığa ve sese karşı hassasiyet eşlik eder. Migren birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.

Peki migrene ne iyi gelir dediğimiz noktada, yoga gerçekten de işe yarıyor mu?

Yoga migrene iyi gelir mi sorusunun yanıtını uzmanlar şu şekilde vermiştir: Yoga, migren ağrılarıyla mücadelede bütünsel bir yaklaşım olmasının yanı sıra, ağrıyı azaltmak için de proaktif bir yaklaşımdır.

2014 yılında yapılan bir araştırma, düzenli tedavi rejimine ek olarak yoga yapan kişilerde baş ağrısı sıklığının ve yoğunluğunun azaldığını buldu. Otonom sinir sistemindeki ve dolaşım sisteminin düzenlenmesindeki bozukluklar migrenle ilişkilidir. Denge yeniden sağlanırsa migren olasılığı azalır.

Hangi pozları deneyebilirsiniz?

Belirli yoga pozları, migreninize katkıda bulunabilecek gerginlik ve stresi hedefleyebilir. Bazı pozlar dolaşımı artırmaya ve beyninize giden kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, yaşadığınız acıyı veya zonklama hissini azaltabilir.

İşte semptomlarınızı hafifletmenize ve fiziksel, zihinsel ve duygusal durumlarınızı dengelemenize yardımcı olabilecek dört yoga hareketi!

Cenin (Çocuk) Duruşu

Görseldeki hareketi yaparak sinir sisteminizi sakinleştirebilir ve ağrıyı azaltabilirsiniz.

Köprü Duruşu

Bu poz göğsü, kalbi ve omuzları açar ve sahip olabileceğiniz kaygıları azaltabilir.

Aşağı Bakan Köpek Duruşu

Aşağıya bakan köpek yoga hareketi beyindeki dolaşımı artırabilir. Bu da migren ağrısını hafifletir.

Ceset Duruşu

Bu poz vücudunuzu derin bir dinlenme durumuna geri getirebilir.

En iyi sonuçları elde etmek için düzenli tedavi rejiminize ek olarak yoga yapmayı düşünün.

Migren için herkese uygun tek bir tedavi olmadığını unutmayın. Bazı insanlar yogayla rahatlama bulabilir, bazıları ise bulamayabilir. Yoganın sizin için uygun olup olmadığını merak ediyorsanız doktorunuzla konuşun.

Migreni önlemenin diğer yolları

Migren riskinizi azaltmak için yoga dışında yapabileceğiniz başka şeyler de var.

Diyet: Çikolata, alkol ve kafein gibi tetikleyici gıdaların alımını sınırlandırmalısınız.

Güneş: Güneşe maruz kalmanın sınırlandırılması. Parlak ışıklar ve güneş ışığı migreni şiddetlendirebilir.

Günlük bir program tutmak. Aynı uyku düzeninde kalmaya, uygun yiyecekler yemeye ve günlük egzersiz yapmaya çalışın.