Artvin’de bal sağım sezonunun sona ermesiyle birlikte bu yılki üretim rakamları da netleşmeye başladı.
Kentte geçen yıl yaklaşık 700 ton olan bal üretimi, yağışlar ve mevsimsel değişikliklerin etkisiyle bu yıl 300 ton civarında kaldı.
ÜRETİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, özellikle 500 metre rakımın altındaki bölgelerde bal veriminin düşük kaldığını söyledi.
Durmuş, kentte birliğe kayıtlı 105 binin üzerinde arılı kovan bulunduğunu, kayıtlı ve kayıtsız toplam kovan sayısının ise yaklaşık 120 bine ulaştığını belirtti.
YAĞIŞ VE SICAKLIK FARKI ETKİLİ OLDU
Üretimdeki düşüşün temel nedenleri arasında yağışlar ile gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları gösterildi.
Bu durumun nektar akışını olumsuz etkilediğini belirten Durmuş, üretim miktarı düşse de kalite açısından sorun yaşanmadığını ifade etti.

“ARTVİN BALININ DEĞERİ KORUNMALI”
Artvin balının zengin bitki örtüsünden beslendiğini vurgulayan Durmuş, ürünün sıradan bir bal gibi değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.
Durmuş, “Artvin balının eczanelerde, hatta reçeteyle satılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Bu değerlendirme, Durmuş’un kişisel görüşü olarak öne çıkarken, üreticiler ürünün marka değerinin korunmasını istiyor.
YENİ SEZON FİYATLARI BELLİ OLDU
Yeni sezon için bal fiyatları da açıklandı.
Analizleri yapılarak dolumu gerçekleştirilen kestane balının kilogram fiyatı 3 bin 500 lira, Artvin çiçek balının kilogramı 2 bin 900 lira, yayla balının kilogramı ise 1.500 lira olarak belirlendi.
Karakovan ballarında ise ilgili bal türünün fiyatına yüzde 30 eklenerek satış yapılacağı bildirildi.
KALİTEDE DÜŞÜŞ YAŞANMADI
Artvin’de üretim miktarı belirgin şekilde azalmasına rağmen, sezon boyunca elde edilen balın kalitesinde düşüş yaşanmadığı belirtildi.
Üreticiler, önümüzdeki sezon hava koşullarının daha elverişli olması halinde üretimin yeniden yükselmesini bekliyor.





