Araştırmacı-yazar Taner Özdemir’in arşiv çalışmasında dikkat çekici bir kayıt gün yüzüne çıktı. 9 Ağustos 1923 tarihli Varlık Gazetesi’nde Rus tüccarların, liman ve tahıl ambarlarında yaşanan fare sorununa karşı Doğu Anadolu’dan 10 bin kedi satın almak istediği bilgisine yer verildi.

Gazetede yer alan kayıtta, kedilerin özellikle Erzurum, Kars ve Sarıkamış çevresinden temin edilmesinin planlandığı belirtildi.

1923 TARİHLİ GAZETEDE DİKKAT ÇEKEN KAYIT

Sarıkamış merkezli yayımlanan Varlık Gazetesi’nin 171’inci sayısında “On Bin Kedi Alıyorlar” başlıklı bir haber bulunduğu belirtildi.

Haberde, Rusya’daki limanlar ve tahıl ambarlarında farelerin ciddi sorun oluşturduğu, bu nedenle 10 bin kedi temin etmek amacıyla bir heyet oluşturulduğu bilgisi yer aldı.

Taner Özdemir’in aktardığına göre dönemin tüccarları, kedilerin nereden temin edileceği konusunda Doğu Anadolu’ya yöneldi.

ERZURUM, KARS VE SARIKAMIŞ ÖNE ÇIKTI

Kedilerin başta Erzurum olmak üzere Kars, Sarıkamış ve çevre bölgelerden alınmasının planlandığı ifade edildi.

Özdemir, bu tercihin bölgedeki kedilerin iklim koşullarına dayanıklı olması ve güçlü avcılık özellikleriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Trabzon Film Festivali Gençleri Sinemayla Buluşturacak
Trabzon Film Festivali Gençleri Sinemayla Buluşturacak
İçeriği Görüntüle

Özellikle sert kış şartlarına alışkın kedilerin, farelerle mücadelede daha etkili olabileceğinin düşünüldüğü aktarıldı.

FARE İSTİLASINA KARŞI ÇÖZÜM ARAYIŞI

Dönemin Rusya’sında liman ve depolarda yaşanan fare sorunlarının, gıda ürünleri ve tahıl stokları açısından önemli bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Bu nedenle doğal bir çözüm olarak kedilerden yararlanılmasının gündeme geldiği kaydedildi.

Özdemir, 10 bin kedinin tamamının satın alınıp alınmadığı ve hangi bedellerle temin edildiği konusunda arşiv araştırmalarının sürdüğünü ifade etti.

BÖLGEDE TİCARET FIRSATI OLARAK GÖRÜLMÜŞ

Gazetede yer alan haberin Erzurum, Kars ve Sarıkamış çevresinde ilgi gördüğü belirtilirken, kedilerin bir ticaret unsuru haline gelebileceği düşüncesinin oluştuğu da aktarıldı.

Özdemir’in çalışması, 103 yıl önce yayımlanan dikkat çekici bir gazete haberini yeniden gündeme taşıdı.