Sarımsağın faydaları nelerdir? İşte, sarımsağı sevmenizi ve daha fazla tüketmenizi gerektiren 6 güçlü sebep!

SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR?

Tuzlu, keskin ve tarif edilemez derecede lezzetli sarımsak, parlak, aromatik aroması ile uzun zamandır insanların damak tadına hitap ediyor. Bu küçük kök sebze, soğan cinsi Allium'a aittir ve yemeğe kimsenin adlandıramayacağı kadar derinlik ve boyut katar.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, "Sarımsak bilinen en eski bahçe bitkileri arasındadır." Araştırmacılar, hem Mısır hem de Hint kültürlerinde yaklaşık 5000 yıl öncesinde sarımsağın kullanıldığını buldular. 4500 yıl önce Babilliler tarafından ve 2000 yıl önce Çinliler tarafından kullanıldığına dair açık tarihsel kanıtlar var. "Bazı yazılar, sarımsağın Çin'de 4.000 yıl öncesine kadar yetiştirildiğini gösteriyor.

Sarımsağın Sağlığa Faydaları

Her türlü yemek tarifine ağız sulandıran bir lezzet katmanın ötesinde, sarımsak yenildiğinde inanılmaz derecede sağlıklı faydalar da sunar. Fitokimyasal adı verilen güçlü bitkisel bileşikleri içerirler. Sarımsak bu nedenle antibiyotik ve ilaç niteliği de taşır. Sarımsağın hastalıklarla mücadelede, iltihapla mücadelede ve hatta yaraları iyileştirmede yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Geleneksel tıpta yüzyıllardır antibiyotik, mantar önleyici ve iltihap önleyici olarak kullanılmaktadır.

İşte, sarımsağın 6 güçlü etkisi!

Besin açısından yoğun.

Sarımsak tüketerek vücudunuza manganez, B6 vitamini, çinko, kükürt, demir, C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve daha fazla temel besin maddelerini vermiş olursunuz.

Kalp hastalığı riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

Araştırmalar, sarımsağın kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada, yani yüksek tansiyonu düşürmede ve kolesterol seviyelerini düzenlemede (LDL veya "kötü" kolesterolü düşürme dahil) bir rol oynadığını bulmuştur. Kalbi koruyan kükürt bileşiği alisini içerir. Alisin kolesterol ve tansiyon düşürür.

Bir antioksidan deposudur.

Hastalıkların önlenmesinden bahsederken, sarımsak ayrıca serbest radikalleri savuşturmaya, oksidatif stresi azaltmaya ve sistemik iltihaplanmayla mücadeleye yardımcı olur. Sarımsak, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından zengindir.

Antioksidan bakımından zengin besinler, hücrelerinizi serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olabilir ve bu da kanser, kalp hastalığı, diyabet, Alzheimer ve daha fazlası gibi kronik stres ve iltihaplanma ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir.

Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Sarımsak, mikrop, bakteri, virüs ve mantara karşı savaşır. Zararlı maddelerin sağlıklı hücrelere saldırmasını engeller.

Bağışıklık sisteminize güç katar.

Patojenlerin tutunmasını zorlaştırmanın yanı sıra sarımsak, beyaz kan hücresi tepkisini artırarak bağışıklık sisteminizi onlarla savaşmak için güçlendirmeye de yardımcı olabilir. Özellikle sarımsağın kükürt içeriğinin bağışıklık tepkimizi arttırdığı bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkları önler.

Kanserle savaşır.

Bbirçok çalışma sarımsak tüketmenin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve biyoaktif moleküllerinin birçoğunun kanserli hücrelerin büyümesini öldürdüğünü veya engellediğini öne sürüyor.

Sarımsak Ne Sıklıkta Yenir?

Uzmanlar, her gün sarımsak yerseniz faydalarından daha çok yararlanabileceğinizi belirtiyor. Günlük önerilen miktar günde bir ila iki diş sarımsaktır. "Makarna, sote sebzeler ve sarımsaklı ekmek gibi en sevdiğiniz yiyeceklere kolayca ekleyebilirsiniz. Alerjiniz olmadıkça veya tadından kokusundan etkilenmedikçe, sarımsak yemekten kaçınmanın gerçekten önemli bir nedeni yoktur.

Editör: Didem Bektaş