Yüksek şeker seviyeleri diyabete yol açabilir. Neyse ki, doğal ilaçlar da şeker seviyenizi kontrol altında tutmak için harika çalışıyor. Diyabet için şifalı bitkiler kullanabilirsiniz. Tabii ki, şeker oranı yüksek veya glisemik indeksi yüksek gıdaları tüketmeyi de azaltmalısınız. Ayrıca haftada 4-5 kez egzersiz yapmaya başlamalısınız.

Diyabet için en faydalı 15 bitki ve baharatı sizin için derledik.

DİYABET İÇİN EN FAYDALI BİTKİLER

1. Gymnema Sylvestre (Gurmar)

Bu bitki şeker hastalığını yok edici özelliklere sahiptir. Şeker isteğini azaltır. Tip 2 diyabet hastaları bu bitki yardımıyla şeker seviyelerini kontrol edebilirler. Hücrelerdeki enzim aktivitesini arttırır, bu da vücuttaki fazla glikozun kullanılmasına neden olur. İnsülin üretimini de olumlu yönde etkileyebilir.

2. Ginseng

Ginseng, çağlardır bağışıklığı güçlendiren ve hastalıklarla savaşan bir bitki olarak biliniyordu, ancak araştırmacılar son zamanlarda onun aynı zamanda anti-diyabetik özellikler de içerdiğini keşfettiler. Ginseng bitkisi kan şekeri düzeylerini %15 ila 20 oranında düşürmeye yardımcı olabilir.

3. Adaçayı

Adaçayı aç karnına tüketmek, kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olabilir. Prediyabetiklerde kan şekerini frenlemeye ve tip 2 diyabetiklerde yönetmeye yardımcı olan insülin sekresyonunu ve aktivitesini artırır. Bunun dışında karaciğer fonksiyonunu da olumlu etkileyerek bağışıklığı geliştirir.

4. Yaban Mersini

Sadece yüksek kan şekeri seviyelerinden muzdarip olan tip 2 diyabet hastalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diabetes mellitus tedavisinde de oldukça etkilidir. Yabanmersini, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesinden başlıca sorumlu olan glukokinin adı verilen bir bileşik içerir.

5. Kekik

Mercanköşk olarak da bilinen İspanyol ve Akdeniz kökenli bu egzotik bitki, vücuttaki kan şekerini düşüren glikozitler içerdiği biliniyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. İnsülin aktivitesini artırmaya yardımcı olur ve hücrelerdeki glikozu harekete geçirir, böylece karbonhidrat oluşum hızını azaltır.

6. Aloe Vera

Aloe vera, iltihabı tedavi etmek, sindirimi iyileştirmek, akneyi önlemek ve saç dökülmesini azaltmak için çağlardan beri kullanılmaktadır. Son bilimsel araştırmalar aloe vera jelinin lipit düşürücü ve kan şekerini düşürücü özellikler içerdiğini bulmuştur.

7. Zencefil

Pek çok bilimsel çalışma, zencefilin insülin sekresyonunu ve insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu doğrulamıştır.

8. Çemen otu

Çemen otu tohumları ve yaprakları metabolik bozuklukları ve sindirim problemlerini tedavi etmek için son derece faydalıdır. Saç dökülmesini, cilt sorunlarını ve yavaş metabolizmayı tedavi etmek için çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu baharat çeşitli mutfaklarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir çalışma, çemen tohumlarının kan şekerini düşürücü etkileri olduğunu ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılabileceğini doğrulamıştır.

9. Tarçın

Diyabet için harika bir bitkisel takviyedir ve obezite, kas spazmları, ishal ve soğuk algınlığını tedavi eder. Birçok çalışma, düzenli olarak tarçın tüketmenin yüksek kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabileceğini ve dolayısıyla diyabet tedavisinde alternatif bir ilaç olarak kullanılabileceğini doğrulamıştır.

10. Karanfil

Bu aromatik baharat, iltihap giderici, antioksidan ve sindirim çalıştırıcı özelliklerine sahiptir. Araştırmalar, karanfilin insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olduğunu ve kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğünü doğrulamıştır.

11. Zerdeçal

Araştırmalar, zerdeçalın sarı renginden ve tıbbi özelliklerinden kurkumin adı verilen bir fitokimyasalın sorumlu olduğunu bulmuştur. Curcumin ayrıca kan şekerini düşürücü bir etkiye sahip olmaktan sorumludur. Aslında, bir çalışma, tip 2 diyabetli hastaların zerdeçal tüketerek kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini doğrulamıştır.

12. Neem (Hint Leylağı)

Neem ağaçları, birçok tıbbi özelliğe sahip parlak ila koyu yeşil yapraklara sahiptir. Aslında kabuğu ve meyvesi geleneksel tıpta da kullanılmaktadır. Birkaç çalışma, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

13. Şilajit

Bu dağlardan sızan katran benzeri bir madeni yağdır. Rengi açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir. Antioksidan özelliklere sahiptir ve kas gücünü artırmak, kalp hastalığı riskini azaltmak, yaşlanmayı yavaşlatmak ve doğurganlığı artırmak için kullanılmıştır. Shilajit'in kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceği de bulunmuştur.

14. Krom

Kan şekerini düşürmek söz konusu olduğunda, krom en iyi takviyelerden biridir. Son zamanlarda bir besin takviyesi olarak popülerlik kazanmıştır. Krom, karbonhidrat isteklerinizi uzak tutmanıza yardımcı olur, kötü kolesterol seviyelerini düşürür, yağları harekete geçirir ve insülin duyarlılığını artırır.

15. Alfa Lipoik Asit

Alfa Lipoik Asit (ALA), esas olarak patates, ıspanak, brokoli, karaciğer, maya ve böbrekte bulunan bir antioksidandır. Genellikle yorgunluk, hafıza kaybı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, nöropati ve Lyme hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Alfa lipoik asit takviyelerinin kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği ve dolayısıyla diyabet tip 2'yi tedavi etmek için güçlü bir takviye olduğu bulunmuştur.