Son dönemde sıcaklıkların azalması ile birlikte buna bağlı olarak soğuk algınlığı şikayetleri bir hayli artmış durumda. Uzmanlar mevsim geçişlerinde vatandaşların bir daha dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Soğuk algınlığı toplumda da bilindiği üzere yaklaşık 1 hafta gibi sürede geçiyor.. Bu haberimizde sizler için soğuk algınlığı nedir, soğuk algınlığına ne iyi gelir ve soğuk algınlığı nasıl geçer? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığı boğazda, burunda ya da bazı durumlarda akciğerlerde oluşan enfeksiyon ya da virüsleri ifade etmektedir. Soğuk algınlığının en önemli özelliği bulaşıcı olmasıdır. Bazı durumlarda hapşırma ya da burun akıntısıyla başlayan soğuk algınlığı boğazda kaşıntı ya da ağrıya da neden olabilir. Kişi kendisini halsiz hisseder ve dinlenme ihtiyacı hisseder. Soğuk algınlığı bağışıklık sistemi hastalığıdır. Dolayısıyla bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler daha hızlı iyileşirken bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde grip ölüme bile neden olabilmektedir.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk algınlığı belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak öne çıkan soğuk algınlığı belirtilerini sizler için derledik. Genellikle evde birkaç gün dinlenmeyle geçebilen nezle sorunu, küçük çocuklarda biraz daha uzun sürebilmektedir. Vücut virüse maruz kaldıktan 1-3 gün sonra belirtiler gözlenmeye başlamaktadır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu semptomlar arasında yaygın olarak burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, hafif ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük sayılabilmektedir. Çoğunlukla hafif görülen bu belirtiler, kişiden kişiye değişmekle birlikte bazen ağır da seyredebilir. Örneğin geçmeyen yüksek ateş olduğu durumlarda evde kendi kendine geçmesi beklenmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Ancak genelde soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan ateş belirtisine yetişkinlerden çok, küçük çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Burun akıntısı ve hapşırmanın nedeniyse vücudun buruna yerleşen virüsleri atmaya çalışmasıdır.

Soğuk Algınlığı Tedavisi

Soğuk algınlığının doğrudan etkili bir tedavisi yoktur. Antibiyotiklerin soğuk algınlığı virüslerine karşı bir faydası yoktur ve doktor tarafından teşhis edilen bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece kullanılmamalıdır. Soğuk algınlığı tedavisi, hastalığın görülen belirti ve semptomların giderilmesine yöneliktir.

Soğuk algınlığına karşı kullanılan çeşitli ilaçlar vardır. Bunlar arasında öncelikle ağrı kesiciler bulunur. Birçok birey soğuk algınlığı sürecinde görülen ateş, baş ağrısı ve boğaz ağrısı için hafif ve reçetesiz ağrı kesicilere yönelir. Bireyler bu hafif ağrı kesicileri mümkün olan en kısa süre için kullanmalı ve yan etkilerden kaçınmak için etiket talimatlarını harfiyen uygulamalıdır.

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığına ne iyi gelir diye düşünenlere öncelikle bol C vitamini almalarını tavsiye edebiliriz. Ayrıca bol sıvı, bitki çayı ve çorba da faydalı olacaktır. Tedavisi olan bir rahatsızlık değildir, kendiliğinden geçer. Fakat, bitkisel ve doğal yöntemler ile gösterdiği belirtilerin etkisi azaltılabilir. 

Ihlamur, Adaçayı ve Kekik: Soğuk algınlığı nedeniyle tahriş olan boğazınızı rahatlatmak amacıyla içilebilir.

Zerdeçal: Ilık süte ekleyeceğiniz bir kaşık zerdeçal siz rahatlatacaktır.

Kuşburnu çayı, portakal suyu: İçeriğindeki zengin C vitamini vasıtasıyla vücut direncinizi artırır.

Nane-limon: Nane-limon karışımıyla kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Çubuk tarçın: Demlediğiniz çaylarınızın içine bir çubuk tarçın atarak boğazınızı yumuşatabilirsiniz.

Sarımsak: Soğuk algınlığın giderilmesinde oldukça etkili doğal bir üründür ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Karanfil: Ağrıyı kesebilme özelliği sayesinde sizi rahatlatacaktır.