Kiraya veren kiracısını tahliye etmek isterse bazı koşulların varlığı halinde bunu gerçekleştirebilir. Kiraya veren ve kiracı arasında kira sözleşmesinden kaynaklanan ilişkinin sonlandırılabilmesi bazı şartlarda mümkündür. Bu koşullar sağlandığı takdirde kiracının tahliye edilebilmesi için hukuk yoluna başvurulabilir.

10 yıllık kiracının tahliyesi usulü gereğince kiraya veren ve kiracı arasındaki ilişki en az 10 yıldır devam ediyorsa kiracı tahliye edilebilir. Kiraya verenin ya da yakınlarının ihtiyacının oluşması, kiralanan taşınmazın tadilata ihtiyacı olması ya da yazılı tahliye taahhütnamesi alınması durumunda da kiracı tahliye edilebilir. Kiracı kirasını yatırmadığında kiraya verenin noterden çekeceği iki haklı ihtarname, kiracı ya da eşine ait başka bir taşınmaz bulunması, kiracının iflası da tahliye edebilme gerekçeleri arasında yer alır. Bu şartlara sahip olan kiraya veren kiracısını tahliye edebilir.

Kiraya verenin açacağı kiracı tahliye davası noktasında hukuki sebeplerin varlığına bakılır. Son günlerde kira bedellerinde yaşanan hızlı yükselişe bağlı olarak kiraya veren ve kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların oranında da artış olduğu görülmektedir. Bu noktada belirtmek gerekir ki gerek hak kaybı yaşanmaması gerekse sürecin gereksiz yere uzamaması adına uzman bir kira avukatı yardımı alınması son derece yararlı bir yaklaşım olacaktır.

İhtiyaca Bağlı Açılan Tahliye Davası

İhtiyaç nedeni ile tahliye davası açmak isteyen ev sahibinin yapması gerekenlerden biri mahkemeye dilekçe vermek sureti ile hukuki süreci başlatmaktır. Türk Borçlar Kanunu bu konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yapar. Ev sahibinin kiralanan konuta ihtiyacı varsa tahliye davası açabilir.

3 yıl geçmediği sürece kiralayan tahliye edilen kiralananı kendi gereksinimi için kullanmazsa bu süre zarfında kiracıdan başkasına kiraya veremez. Kiraya verenin bu kurala uymaması haksız tahliye sebebi kabul edilir. Bu durumda kiracı kiraya verenden tazminat talep edebilir.

Kiralananın Yeniden İnşası ve İmarı Nedeni ile Tahliye Davası

Kiralananda yapılacak esaslı tadilat sebebi ile tahliye davası açılabilir. Kiralananın tadilat yapılırken kullanılamaz durumda olması gerekir. Kiralananda yapılacak esaslı onarım sebebi ile değişim ya da genişletme gibi durumlar söz konusu olmalıdır. Yapılacak tadilat sırasında kiralananın içinde oturulması olanaksız hale gelmelidir. Bu şartlar sağlandığında kiraya veren tahliye davası açabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Sebebiyle Tahliye

Kiraya veren kiracıdan yazılı tahliye taahhütnamesi aldığında tahliye davası açmaya hakkı olur. Kiracı bu taahhütname ile kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağını beyan etmiş olur. Kiraya verenin geçerli bir tahliye taahhütnamesi olması halinde kiralanan boşaltılabilir. Bu taahhütname bizzat kiracı tarafından imzalanmış olmalı, yazılı şekilde hazırlanmalıdır. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi imzalandıktan sonraki bir tarihte hazırlanmış olmalıdır.

İki Haklı İhtar Sebebi ile Tahliye

Kiralayan kira bedelini 1 kira yılı içinde iki defa ödemezse tahliye davası açılabilir. Bir kira yılı içinde farklı aylarda ödenmeyen kira bedeli için kiraya veren iki haklı ihtar sebebi ile tahliye davası açma hakkı elde eder. İhtar noter kanalı ile ve yazılı olarak çekilmelidir. Kira süresinin bitimini takip eden 1 ay içinde de tahliye davası açılarak kiraya veren hukuki haklarını kullanabilmektedir.

Kiracı ya da Eşinin Konutunun Varlığı Sebebi ile Tahliye

Kiracının ya da eşinin oturmaya elverişli bir konutu varsa kiralayan tahliye davası açabilecektir. Konut aynı ilçe veya belediye sınırları içinde ise ve kiracının kullanımı için uygunsa kiraya veren bunu gerekçe göstererek dava açabilmektedir. Kiraya veren kira sözleşmesi kurulurken bu durumdan haberdar olmamalı ve kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 aylık sürede davayı açmalıdır.

İflas Eden Kiracı Tahliyesi

Kira sözleşmesi devam ederken kiracının iflas etmesi de kiraya verenin hukuki olarak kiracıyı tahliye edebilmesine olanak tanır. Bunun için kiraya veren muaccel olmayan kira bedelleri için kiralayandan güvence verilmesini isteyebilir ve bu güvence verilmez ise haklı nedenle kiracının tahliyesi mümkün olur.