Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devlet kurumları dijital dönüşüm süreçlerine entegre olmuş durumda. Bu sayede devlet kurumlarındaki fiziksel yoğunluk azaltılırken vatandaşların işleri de hızlı bir şekilde sonuçlandırılabiliyor. Peki Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden gerçekleştirilen web tapu sistemi nasıl işliyor?

Web Tapu Nedir?

Web tapu, vatandaşların ve ticaret sicil kaydı bulunan şirketlerin, tüm taşınmazlarını dijital ortamda takip edebilecekleri ve yönetebilecekleri bir bilgi sistemidir. Web tapu sistemi sayesinde evrakları TAKBİS’e yükleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilir, evraklarınız incelenip onaylandıktan sonra sizin için belirlenen randevu saatinde belge asılları ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine gidebilirsiniz.

Web tapu sistemi üzerinden satış, ipotek ve miras intikali gibi işlemlerin yanı sıra Tapu ve Kadastro Müdürlükleri aracılığıyla gerçekleştirilen hemen hemen tüm işlemleri gerçekleştirmeniz mümkün. Dilerseniz işlemlerin web tapu sistemi üzerinden değil, yalnızca fiziksel olarak gerçekleştirilebileceğine dair bir beyanda da bulunabilirsiniz.

Web Tapu Kullanma Rehberi

Web tapu sistemini kullanmak için öncelikle webtapu.tkgm.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekiyor. Hemen ardından izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

●      Kendiniz için “bireysel giriş”, şirketini için “kurumsal giriş” butonu üzerinden e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapın,

●      Web tapu sistemine e-posta adresinizi ve telefon numaranızı kaydedin,

●      “Taşınmaz işlemleri” sayfasından tüm taşınmazlarınızın harita bilgisi, konumu, yüzölçümü ve tapu kaydı da dahil olmak üzere tüm bilgilerini görüntüleyebilirsiniz,

●      “Başvuru işlemleri” sayfasından ise başvuru ve randevu sorgulama işlemlerinin tamamını gerçekleştirebilirsiniz.

Dilerseniz işlemleri gerçekleştirmesi adına bir vekil atayabilir, “Yetki İşlemleri” kısmından bu yetki verebilir ya da verdiğiniz yetkiyi geri çekebilirsiniz.

Web Tapu Randevusu Nasıl Alınır?

Web tapu sisteminden randevu almak için “Randevu al” butonuna tıklamanız gerekiyor. Ardından izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

●      Kimlik doğrulamasını gerçekleştirdikten sonra güncel telefon numaranız ile e-posta adresinizi ekleyin,

●      İşlem yapmak istediğiniz tapu müdürlüğünü ve işlemi seçin,

●      Randevu tarihi belirleyerek randevu onayı verin,

●      Size bildirilmiş olan harç miktarını yatırın.

Başvuru tamamlandığında ve işleminiz onayladığında, size detaylı bilgileri içeren bir SMS gönderilir. Bu SMS’te yer alan bilgiler ışığında işlemlerinizi devam ettirebilirsiniz.

Uyap ve MTS Sistemi İle %100 Uyumlu Uyap Kâtibim de İşlem Adet Sınırı Yoktur! Uyap ve MTS Sistemi İle %100 Uyumlu Uyap Kâtibim de İşlem Adet Sınırı Yoktur!