Antoryum çiçeği, güzel çiçekleri nedeniyle popüler bir ev bitkisidir. Araceae familyasına ait bir çiçek olan antoryum bitkisi; genellikle Kolombiya, Ekvador ve Venezuela gibi Güney Amerika ülkelerinde yetişir. Antoryum bitkisi, parlak kırmızı veya pembe renkli, kalın yapılı çiçekleri koruyan brakteler ile öne çıkar. Antoryum, brakteler içinde bulunan sarı renkli çiçekleri ile kapalı mekânlara hoş bir ambiyans kazandırır. Bu güzel çiçek görünümü sebebiyle flamingo çiçeği olarak da adlandırılır.

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Hoş görüntüsü ile dikkat çeken antoryum çiçeği bakımı konusunda hassas davranılması önemlidir. Aksi takdirde bitki, bir süre sonra sağlığını kaybedebilir. Antoryum çiçeği genellikle nemli, serin ve gölgeli ortamları sever. Antoryum çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için ışık, sıcaklık, su gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Antoryum çiçeğinin bulunduğu ortam çok soğuk olmamalıdır. Bu nedenle saksıda antoryum çiçeği yetiştirme sırasında çiçeğe uygun ortamın sağlanması gerekir.

Uyumlu bir bitki olan antoryum çiçeği, birçok ortama uyum sağlayabilir. Hava akımından pek hoşlanmayan bu çiçek, evde cereyandan ve rüzgardan korunması çiçeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca antoryum bitkisinin dinlendirilmesi de önemli bir konudur. Birkaç senede bir ortalama 8-10 derece ısıda, güneş almayan ancak aydınlık bir odada su vermeden bir süre bekletilmelidir.

Antoryum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Eşsiz görünümünün yanı sıra hava temizleyici olarak da sık tercih edilen antoryum bitkisi, iç mekândaki havayı filtrelemeye yardımcı olur. Bu nedenle kapalı mekânlarda sevilerek yetiştirilen bitki türlerinden biridir. Antoryum çiçeği yetiştirme, evinde veya ofisinde hoş görünümlü bu çiçeği yetiştirmek isteyen birçok kişi tarafından merak edilir. Antoryum çiçeği yetiştirme koşulları şöyle sıralanabilir:

·  Tropikal bitki çeşitleri arasında bulunan antoryum çiçeği için güneş ışığı oldukça önemlidir. Bu çiçek, güneş ışığı almadığı takdirde çiçek açamaz. Günün belirli zamanlarında filtreli olarak güneş ışığı alan antoryum çiçeği, bütün yıl kesintisiz bir şekilde çiçek açabilir. Kış aylarında ise direkt güneş ışığı almasında bir sakınca yoktur.

·  Antoryum bitkisi için toprak seçimi yaparken tercih edilen toprağın humuslu olması önemlidir. Bu nedenle antoryum çiçeği toprağına gübreleme yapılarak zenginleştirilmelidir. Aynı zamanda toprağa çürümüş yapraklar ve dallar da ekleyebilirsiniz.

· Antoryum çiçeğinin toprağını ve saksısını değiştirmek için ilkbahar aylarını beklemeniz yararlı olacaktır. Çiçeğin gelişimine göre zengin içeriğe sahip toprağı bir boy büyük saksıya ekleyerek, bitki saksısı değiştirilmelidir.

·  Antoryum çiçeği sulama işlemlerinde kullanılan suyun kireçsiz su tercih edilmesi önemlidir. Antoryum çiçeğini oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile sulayabilirsiniz. Toprağın nem oranını kontrol ederek nem azaldığında sulayabilirsiniz. Bu sayede bitkinin ihtiyacı olan nemi de sağlamış olursunuz. Öte yandan saksı altında su bırakılmaması da önemlidir.

·  Antoryum çiçeği bakımı konusunda önemli olan bir diğer nokta, bitkinim nem ve sıcaklık ihtiyacının karşılanmasıdır. Çünkü antoryum çiçeği nemli ve sıcak ortamları sever. Hızlı büyümesi için, geceleri 20 derece, gündüzleri ise en yüksek 28 derecedir. Ortamın ısısının düşmesi durumunda antoryum çiçeğinin büyüme hızı da yavaşlayacaktır.

Antoryum Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Evde yetiştirdiğiniz antoryum çiçeği, köklerinden yavru veriyorsa, bunları haziran ayının ortasından sonra, farklı bir saksıya dikerek çoğaltabilirsiniz. Bir süre sonra yeni antoryum bitkisi kök verecek ve çiçek açacaktır.

Antoryum çiçeğiniz yavrulama yapmadıysa yaz aylarında, en uzun gövdeyi saksıya yakın bir noktasından kesebilirsiniz. Hem yetişkin bitki hem de kesilen kısım, kısa süre içerisinde toparlanacaktır. Antoryum tohumu ile üretilen bitkiden, aynı verimin alınması mümkün olmayabilir.

Antoryum Çiçeği Hastalıkları Nelerdir?

Antoryum çiçeğinin bulunduğu konum havalandırılmıyorsa bitkide bir süre sonra mantar hastalıkları meydana gelebilir. En sık rastlanan antoryum çiçeği hastalıkları; yaprak çürümesi ve çiçek açmama sorunudur. Eğer antoryum çiçeğini günlük olarak 3-4 saat güneşlendirerek birçok sorunu engelleyebilirsiniz. Hasta olan antoryum bitkisini, diğer bitkiler ile yakın temasta olması yararlıdır. Bu durum antoryum çiçeğinin kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlayacaktır.

Antoryum Nasıl Çiçek Açtırılır?

Antoryum çiçeği, güneşe hayran olan bir bitkidir. Antoryum bitkisi, gün içinde ihtiyaç duyduğu güneş ışığını aldığı takdirde çiçek açar. Güneş ışığı sayesinde ısınan antoryum bitkisi, yıl boyunca çiçek açabilir.

Antoryum bitkisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için https://ciceksarayi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.