Böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olmak için evde neler yapılabilir? Peki, böbrek taşı düşürme için hangi doğal çarelere başvurulabilir?

Böbrek taşına ne iyi gelir?

İster bir kum tanesi ister çeyrek büyüklüğünde olsun, böbrek taşınız ağrılı olabilir. Peki böbrek taşlarından evde kurtulmak mümkün mü? Böbrek taşı düşürme yöntemleri arasında doğal çareler de var mı? Özel karışım tarifleri uygulanabilir mi?

İşte, böbrek taşını düşürmeye yardımcı 4 etkili tavsiye!

Sıvı Tüketimi

Böbrek taşlarının oluşmasının 1 numaralı nedeni, yeterince sıvı tüketmemektir. Dehidrasyon büyük bir faktördür. Tıbbi bir neden olmadıkça, insanların bol miktarda sıvı içmeleri önerilir. Yetişkin bir birey günde 2-5 ila 3 litre sıvı tüketmelidir. Su dışında aşağıdaki sıvı içecekler de böbrek taşına ne iyi gelir sorusunun yanıtıdır:

  • Elma sirkesi.
  • Karahindiba kökü suyu.
  • Muz sapı suyu.

Narenciye

Limon, misket limonu, domates, kavun ve portakal gibi meyve ve sebzeler sitrat seviyenizi yüksek tutmak için harikadır. Narenciye önemlidir çünkü idrardaki kalsiyumu bağlar. Narenciye ayrıca bazı kristalleri taşa dönüşme şansı bile bulamadan çözebilir. İster suyunuza limon sıkın, ister salatanız için domates doğrayın, bu yiyecekleri diyetinize dahil etmek iyi bir fikirdir. Narenciye suyunun konsantre bir versiyonunu bile kullanabilirsiniz. Soda ve gazlı içecekleri sınırlamak doğru olacaktır.

Kalsiyum

En yaygın taş kalsiyum oksalat olduğundan, birçok insan kalsiyum alımından kaçınmanın veya sınırlamanın böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olduğunu düşünür. Kalsiyum taşların düşmanı değildir. Kalsiyum bağırsaktaki oksalatları bağlar. Diyet kalsiyumunu kısıtlarsanız, tükettiğiniz oksalatlar dışkı yoluyla sindirim sisteminden ayrılmayacaktır. Günde yaklaşık 1.000 ila 1.200 miligram kalsiyum tüketilmelidir. Yüksek miktarda oksalat içeren yiyecekler arasında ıspanak, pancar, ravent ve fındık bulunur. Siyah çay sadece ölçülü olarak tüketilmelidir.

Sodyum alımınıza dikkat edin

Günlük 2.300 miligramdan fazla sodyum tüketilmemelidir. Sofra tuzu aşırı tüketildiğinde böbrek taşları gelişebilir. Diyetinizde çok fazla sodyum olması, idrarınızdaki kalsiyum miktarını artırarak böbrek taşlarını tetikleyebilir. Yediğiniz yiyecek türlerine dikkat edin. Pizza, makarnalar, ekmekler, pastırma, sosis - işlenmiş, korunmuş, iyileştirilmiş, konserve veya salamura yiyecekler yüksek miktarda sodyum içerir.

Günlük sodyum ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu, yediğimiz yiyeceklerin içerdiğinden gerçekten alıyoruz. Ve ne yazık ki, pek çok şey çok fazla sodyum içeriyor. Böbrek taşı düşürme yollarından biri de tuz alımını sınırlandırmaktır. Diyetinizdeki tuz miktarını azaltmanın bir yolu, etiketleri okumaya başlamak ve porsiyon boyutlarını düşünmektir.