Karbonhidrat grubu besinlerden bazıları kilo verme sürecini olumsuz etkiliyor. İşte, kilo vermeyi zorlaştıran 5 karbonhidrat!

Karbonhidratlar beslenme planına dahil edilmesi gereken temel besinlerdendir. Asla sağlığa düşman değildirler. Meyveler, sebzeler, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi karbonhidratlar mükemmel lif kaynaklarıdır. Ayrıca birçok farklı vitamin sağlarlar. Sağlıklı karbonhidratları tüketmek kan şekerini yönetir, bağırsak florasını düzenler, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kilo verme hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Yine de tüm karbonhidratlar aynı değildir. Karmaşık karbonhidratlar birçok sağlık yararı sağlayabilirken, rafine karbonhidratlar yoğun bir şekilde işlenir ve ilave şeker içerebilir. Bu besinlerin daha büyük miktarlarda tüketilmesi, belirli sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta düzenli olarak tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir.

İşte, kilo aldıran ya da kilo vermeyi zorlaştıran 5 karbonhidrat türü:

1. Simit

Simit kilo vermek için en kötü karbonhidratlardan biridir. Beyaz undan yapılan bir simit, 4-5 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Aynı şekilde açma, poğaça benzeri pastane işi gıdalar da beyaz undan yapıldığı için kilo alımına katkı sağlar.

2.Kahvaltılık tahıllar

Birçok marka, standart seçeneklerden daha sağlıklı kahvaltılık gevrekler yapıyor, ancak ekstra şekerli, yoğun işlenmiş kahvaltılık gevreklere dikkat etmek önemlidir. İnsanlar genellikle mısır gevreğini sağlıklı yiyeceklerle ilişkilendirir, ancak şekerli tahıllar genellikle bir kurabiyeden daha fazla şeker içerir. Üstelik kahvaltı ederken kasenize çok miktarda gevrek ekleyebilir, ölçüyü kaçırabilirsiniz. Genellikle şekerli ve yararlı besinlerden yoksundurlar. Sabah saatlerinde kahvaltılık gevrek tüketmek kan şekerinde hızlı bir artışa da yol açar.

3. Asitli içecekler

Kilo almaya sebep kötü karbonhidratlar söz konusu olduğunda, kola gibi şekerli ve asitli içecekler başrolde yer alır. Çünkü bunlar yüksek dozda şeker dışında neredeyse hiçbir besin maddesi içermez. Sağlığa faydası olmadığı gibi, kan şekerini yükseltir. Çabuk acıktırır ve kilo vermeyi zorlaştırır.

4. Beyaz ekmek

Beyaz ekmek yoğun bir işlemden geçer ve neredeyse tüm besin maddelerinden arındırılır. Düzenli olarak tüketilirse kilo almaya sebep olabilir. British Journal of Nutrition tarafından yapılan bir araştırmaya göre, beyaz ekmek (buğday ekmeği değil) alımını azaltmak ve Akdeniz tipi bir beslenme planına bağlı kalmak; kilo vermeyi destekler. Aynı zamanda karın yağlarından kurtulmanızı kolaylaştırır.

5. Rafine makarna

Makarna söz konusu olduğunda, bu karbonhidratın kilo alımına neden olmasının arkasındaki suçlu, doğası gereği makarnadan ziyade porsiyonla ilgilidir. Makarna diyette tüketilebilir, fakat küçük porsiyonda tüketilirse. Rafine makarna sindirimi yavaşlatan besinlerden yoksun olduğu için kilo verme sürecini olumsuz etkiler. Çabuk acıktırır. Onun yerine nohut ve mercimek gibi malzemelerle hazırlanan tam tahıllı makarna seçeneklerini değerlendirmeniz önerilir.

Editör: Didem Bektaş