Trabzon Havalimanı pistinde meydana gelen çatlak ve çökmelerin kaynağı, bölgedeki asfaltın altındaki kırmızı killer. Peki, buna bir çare bulundu mu?

Yılda 24 bine yakın sefer gerçekleştirilen Trabzon Havalimanı, 1957 yılından beri hizmet veriyor. Karadeniz'de artan yağışlar nedeniyle Trabzon kenti de hava muhalefetinden nasibini aldı. Havalimanının pist zemininde yer yer çökme ve çatlaklar meydana geldi. Bunun asıl sebebinin asfaltın altındaki kırmızı kil olduğu, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş tarafından ortaya çıkarıldı. Yağışlarla şişen ve kabaran asfaltta bozulmalar tespit edildi.

Son yıllarda yağışlar ve pistteki bozukluklar sebebiyle defalarca bakıma giren pistte uçuşlar pek çok kez aksadı. Turizm sezonunda ciddi anlamda yoğunluk yaşayan Trabzon Havalimanı'nın pisti için kalıcı çözüm aranmaya başladı.

Prof. Dr. Osman Bektaş’a göre;

Pistin daralması kıyı erozyonundan kaynaklanıyor. Pistte oturmalar, kalkmalar ve şişmeler de söz konusu. Kırmızı killer bu sorunların ana kaynağı. Kalıcı çözüm için pist zemini iyileştirilmeli ve fore kazık gibi metotlar denenmeli.

Yeni bir havalimanı yapılması uzun sürecektir, diyen Bektaş, uçuşların Rize'ye yönlendirilmesi gerektiğini önerdi. Bu durum, Trabzon için turizmi etkilemeyeceği gibi insanların güvenli bir şekilde ulaşım sağlamalarına çare olacaktır.