HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA KRİZ BÜYÜYOR
Donald Trump tarafından duyurulan “Özgürlük Projesi” bugün itibarıyla devreye alındı. ABD yönetimi, Hürmüz Boğazı’nda mahsur kalan ticari gemilere askeri refakat sağlanacağını açıkladı.
Uluslararası deniz trafiğinin en kritik noktalarından biri olan bölgede yaşanan gelişmeler, küresel ticaret açısından da endişe yaratıyor. Artan gerilim, çok sayıda geminin hareket edememesine neden oldu.
BİNLERCE DENİZCİ MAHSUR KALDI
Uluslararası Denizcilik Örgütü verilerine göre, bölgede yaklaşık 2 bin gemide 20 bin denizci mahsur kaldı. Uzun süredir bekleyen gemilerde gıda, yakıt ve temel ihtiyaçların kritik seviyeye düştüğü bildirildi.
Yetkililer, mevcut durumun denizcilik tarihinde benzeri az görülen bir kriz olduğunu ifade ederken, denizcilerin güvenliğinin öncelikli konu olduğunu vurguladı.
TRUMP OPERASYONU SAVUNDU
ABD Başkanı Trump, operasyonun insani amaç taşıdığını belirterek, “Bu gemiler ve şirketler hiçbir yanlış yapmadı, hepsi bu durumun mağduru” açıklamasında bulundu.
Operasyon kapsamında, krizle doğrudan ilgisi olmayan ülkelere ait gemilerin güvenli şekilde bölgeden çıkarılması hedefleniyor. ABD yönetimi, gemilerin tahliyesi için tüm imkanların kullanılacağını duyurdu.
SALDIRILAR VE KAYIPLAR ARTIYOR
Bölgede yaşanan gerilim sadece bekleyişle sınırlı kalmadı. Açıklanan verilere göre, şimdiye kadar en az 19 gemiye saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda 10 denizci yaşamını yitirirken, 8 kişi de yaralandı.
Artan saldırılar, bölgedeki risk seviyesini daha da yükseltirken, uluslararası toplumdan gerilimin düşürülmesi yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.
“MODERN ÇAĞDA BENZERİ YOK”
Uluslararası Denizcilik Örgütü yetkilileri, yaşanan durumu modern çağda eşi benzeri olmayan bir kriz olarak nitelendirdi. Taraflara itidal çağrısı yapılırken, denizcilerin güvenli şekilde tahliye edilmesi gerektiği vurgulandı.
GÖZLER OPERASYONUN SONUCUNDA
ABD’nin askeri destekle yürüttüğü operasyonun sahada nasıl sonuç vereceği merak ediliyor. Uzmanlar, bu adımın bölgedeki tansiyonu düşürebileceği gibi daha da artırabileceği görüşünde.
Hürmüz Boğazı’nda yaşanan bu gelişmeler, sadece bölgeyi değil küresel ticaret ve enerji güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. Önümüzdeki süreçte sahadan gelecek gelişmelerin, krizin seyrini belirlemesi bekleniyor.





