Savunmanın önemli ismi Edgar Ie ile hücum hattının bir diğer ismi Gervinho’nun sakatlıkları nedeniyle sezonu kapattığı, bu zamana kadar dönem dönem yaşanan sakatlıklar, hastalıklar ve cezalar nedeniyle Uğurcan Çakır, Perez, Hugo, Hamsik, Bakasetas, Abdülkadir Ömür, Djaniny, Koita ile Nwakaeme gibi takımın neredeyse tamamını oluşturan oyuncuların olmadığı Trabzonspor’u da izledik.

Sadece Trabzonspor bu tür eksiklikler yaşamadı. Süper Lig’de tüm takımlar bu ve buna benzer eksiklikler yaşadı, fakat Trabzonspor’un bu olumsuzluklardan fazla etkilenmemesinin en önemli sebebi organizasyonu, programı ve sistemi sağlıklı bir şekilde yapmasıydı.

Zaman zaman bireysel eleştiriler, zaman zaman da oyundan memnuniyetsizlikler yaşansa da geçen sezondan bugüne ne yaptığını bilen, takım performansını arttırırken, kulüp performansını da göz ardı etmeyen yönetim anlayışı ile Trabzonspor, Teknik Direktör Abdullah Avcı’nın da göreve geldiği zaman dediği gibi parçadan bütüne doğru emin adımlarla yol alıyor.

Fırtına’nın bulunduğu yer ile saha sonuçları birbirine paralel devam ederken geçen hafta da belirttiğim gibi kuşkusuz bu sezonda akıllarda kalacak tek anı mutlu son olacak.

Bunun adı da şampiyonluk.

Bana göre zorluk derecesi ne kadar yüksek olursa olsun liderlik koltuğunda oturmak ve aradaki puan farkını koruyabilmek, şampiyonluk yolundaki en önemli göstergeydi.

Ve Trabzonspor bu zor dönemi en az kayıpla en iyi geçiren takım oldu.

Şimdi belki zorluk derecesi daha yüksek maçlar oynanacak, ama takım olma yolunda eksiklerine rağmen parçadan bütüne doğru önemli yol alan Trabzonspor, Kasımpaşa ile Konyaspor maçlarında zaman zaman eksik olduğu iddia edilen coşkuyu da yakalama adına parçalar da gösterdi.

Allah sağlığını versin efsane teknik adam Ahmet Suat Özyazıcı’nın, “Ceza alanının günahı yoktur” diyerek bu alana giren oyuncunun şut atmasını istediği dönemden, rakip kale alanı içinde bile pas oyununun oynanmaya çalışıldığı bir döneme geldik.

İşte, o kale alanı içinde pas oyunu oynamak keyfi bir davranış değil, Trabzonsporlu futbolcuların ne denli disipline edilmiş olduğunun göstergesidir.

****

Savunma güvenliğini ön planda tutup, alan savunması yapmayı birinci öncelik olarak uygulayan futbolcuların, ikinci bölgede yüksek pas bağlantıları ile geçişleri sağlıklı yapıp sonuç üretme adına ortaya koyduğu futbolu, temaslı oyunla bozmaya çalışan Antalyaspor, Sivasspor ve GZT Giresunspor gibi takımları gördük.

Ama gelin görün ki bunu tekme tokatla yapmaya çalışan Konyaspor’un anlayışını hiçbirinde görmedik.

Trabzonspor’un rotasını belirleyen Başkan Ahmet Ağaoğlu ve Teknik Direktör Abdullah Avcı ile futbolcuların rakiplerine saygı sınırları içinde yaklaşımı ne kadar önemliyse, temkinli konuşmaları da o kadar önemli.

Görünen o ki bu temkinli söylemler mutlu son için son düdük çalana kadar da devam edecek.

Camianın bu denli coşkulu olduğu zaman diliminde bırakın onlar sakin kalsın.

Çünkü bu sezon gösterdi ki Trabzonspor taraftarı, futbolcu adına da coşkuyu yaşıyor ve yaşatıyor.

Dip not: Her hafta olduğu gibi uyarımı yine tekrarlayıp, “Hiçbir şampiyonluk insan canından daha kıymetli değildir” diyerek, Konyaspor maçında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Eyüp Yusuf’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim.