Trabzonspor arayı açmasına ve şampiyonluğu cebine koymasına rağmen bırakın rehavete girmeyi, her hafta üzerine koyarak gidiyor. Çünkü yönetim de Avcı da futbolcular da ciddiyetten, profesyonellikten asla ödün vermiyorlar. 

Üzerindeki stresi atan takım aldığı net sonuçlara ek olarak daha da güzel futbol oynamaya başladı. Lige çıktığından beri şansımızın tutmadığı Alanyaspor’u hem de kendi sahasında güzel bir futbol ile resmen sahadan sildi. 

Çünkü Trabzonspor’un başında çok iyi taktisyen bir hoca ile sahada taktik disiplini bir an olsun bırakmayan karakterli, yetenekli bir futbolcu grubu var. 

Süper Lig’de rakip takımı en iyi analiz eden teknik direktör Avcı ve yardımcı antrenörleridir. Soyadı ile müsemma olan Avcı Alanyaspor’u çok iyi analiz etti ve adeta bir tilki gibi pususunu kurdu. 

Savunmadan oyun kuran Alanyaspor’a Dorukhan, Siopis, Cornellius ve Bakasetas dörtlüsü ile çok akıllı baskı uygulayarak hataya zorladı. Savunma beklerini iç koridorda kullanarak kanatlara boş alan açtı. Blokların arasını açmadı ve takım boyunu kısa tuttu. Dorukhan ve Siopis ile savunmadan dönen topları topladı.

Bu takımın gizli kahramanı Siopis bekler ile stoperlerin arasına girerek savunmaya büyük destek veriyor. Ancak yeri gelmişken Trabzonspor’un bir zaafına dikkat çekmek istiyorum.

Trabzonspor’da bekler ile stoperler arasına kanat oyuncularının (Visca ve Wakeme) girerek savunmaya destek vermeleri gerekiyor. Ahmetcan’ın yapmış olduğu penaltı sadece Ahmetcan’ın hatası dfeğildir.  O pozisyonunda stoper bek arası savunmasına Visca girmediği için o bölgeye uzaktan koşarak gelen Ahmetcan penaltıya sebep oldu. Stoperlerin bek savunmasına bu kadar girmesi doğru değil. Siopis her zaman yetişemeyebilir. Birçok maçta bu hata yapılıyor ve başımıza dert açabilir. 

Aslında maçın taktik teknik analizi için söylenecek o kadar çok şey var ki. Taktik ve teknik analize ilgisi olanlara “kaliteli Futbol Eğitimi” isimli Youtube kanalını takip etmelerini tavsiye edebilirim. 

Artık Trabzonspor şampiyondur ve Trabzonspor taraftarlarının tatlı sıkıntısı şampiyonluğun hangi maçta ilan edileceği konusudur. 

Ancak bu başarının sürdürülebilir olması için gelecek yılın hatta yılların planlamasının şimdiden yapılması gerekiyor. 

Tarihte en hatalı kararlar başarının zirvesinde iken verilmiştir.

Galatasaray tarihinin en hatalı kararlarını dört yıl üst üste şampiyon olup, UEFA kupasını aldığı dönemde yaparak 2000 yılından sonra düşüşe geçmişti.

O yüzden Trabzonspor başarının doruklarındayken gelecek yılları olumsuz şekilde etkileyecek stratejik hatalı kararlar vermemelidir.

Avcı’nın teknik direktörlüğü ve Trabzonspor’un kadro kalitesi bu ligin çok üstündedir. Ancak Şampiyonlar Ligi’ni kaldırabilecek kalite ve genişlikte midir? 

Şampiyonlar Ligi Trabzonspor’un başarısını taçlandırabileceği ve başarısının devamını sağlayabileceği en önemli platformdur ve bu fırsat asla kaçırılmamalıdır. 

Süper Lig’in kalitesi dibe vurmuştur. Süper Lig yayın ihalesi 550 milyon avrodan 150 milyon avroya kadar geriledi. Bu koşullarda diğer takımlara göre en çok fark yaratacak olan kriter Avrupa Kupası gelirleri ile futbolcu satışından elde edilecek gelirler olacaktır. 

Zaten çok kötü yönetilen ve borç batağında olan İstanbul takımları kuvvetle muhtemeldir ki önümüzdeki sezon Avrupa Kupalarına katılamayacaklar. 

Trabzonspor’un Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalması halinde katılım ve yayın gelirleri ile birlikte kasasına yaklaşık 30 milyon avroluk bir gelir girecektir. 

Şampiyonlar Ligi etkisiyle tavan yapacak olan stat, sponsorluk, ürün satışı gelirleri ile kasasını dolduracak olan Trabzonspor Süper Lig’in gelecek on senesine damga vurabilir. 

O yüzden Süper Lig’in çok üstünde olan kadromuzun Şampiyonlar Ligi için de yeterli olacağı yanılgısına düşmeden gerekli transfer hazırlıklarının şimdiden planlanması gerekmektedir. 

Trabzonspor sportif başarısının zirvesindeyken hatalı karar vermemeli, bu şampiyonluğu ve akabinde Şampiyonlar Ligi fırsatını çok iyi değerlendirmelidir. 

Son dört yılda bazı hatalı kararları olsa da çok rasyonel bir yönetim sergileyen Ahmet Ağaoğlu ve Ertuğrul Doğan’ın da bunun bilincinde olduklarından ve gerekli hamleleri yapacaklarından şüphem yok. 

Başarı için yönetimde, teknik heyette ve futbolcu kadrosunda istikrar çok önemlidir. Mevcut yönetim fahiş bir hata yapmadığı sürece en az on yıl daha yönetimde kalması gerekmektedir. Yoksa Trabzonspor’u arpalık gibi kullanarak borç batağına sürükleyen bazı malum şahıslar pusuda beklemektedir. 

Yönetimde olduğu gibi teknik heyette de istikrar bozulmamalıdır. İşte burada sorulması gereken esas soru; Avcı hoca Trabzonspor’un Alex Ferguson’u olmalı mı? Olabilir mi? Bunuda başka bir yazı konusu olarak ileride ele alacağım. 

Şampiyonluk cepte ama yetmez. Yeni rekorlar için, keyfini sürmek için eşinizi, çocuğunuzu alın ve Kayserispor maçına gidin. 

Trabzonspor’un güzel futbolunu izleyin ve gözünüzün pası silinsin. Altmışbirinci dakika şovları ve maç sonu golbastı ile eğlenin. Hakkınızdır!

Güzel günlerde buluşmak ümidiyle…